[開箱] QNAP 2888X

都有好耐無UPGRADE過了。對上一部係1282。依家屋企用緊兩部機分別係1282同埋871T。部871T有八隻HDD,部1282就有12隻SSD。有留意我之前既開箱文既師兄都可能會知道我測試過部1282,就算用SSD RAID都扯唔盡40gbe既頻寬。同QNAP既朋友傾過,佢地話可以試試呢一台睇下得唔得 。我見部機又岩岩夠我插我8隻HDD,12隻SSD同埋4隻U2,真係"tup tup憾",所以就去馬!

個盒大到嚇死人
image1 (1).jpg

我以為個運輸盒會包住個retail用既盒。點知打開先發現原來已經係部機黎。都要問問QNAP既兄弟搞0羊?!
image2 (1).jpg

入面得部機同埋一個細盒裝住幾條線。非常陽春。
image4 (1).jpg

正面樣
image3 (1).jpg

後面樣

玩側透

十九幾個插槽

水冷NAS。問你驚未!

最後要多謝QNAP既幾位兄弟0個日0係你地個展銷會度熱情招呼兼吹水。尤其係阿SEAN不厭其煩咁幫我跟呢張單。萬分感激!

都有好耐無UPGRADE過了。對上一部係1282。依家屋企用緊兩部機分別係1282同埋871T。部871T有八隻HDD,部1282 ...
mikeylam 發表於 2019-2-10 00:46

原廠已經水冷!?

嘩!可以插8條 pcie

可惜冇人編譯 tbs dvb卡 drive

唔係買佢機會大增

搞到要自己 diy 部24/36 bay 行 ubuntu + SnapRAID/FlexRAID

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

無錯。原廠水冷!

WA124師兄既唔得?

原廠已經水冷?

嘩!可以插8條 pcie
可惜冇人編譯 tbs dvb卡 drive

唔係就插爆佢。

via HKEPC IR  ...
kofz 發表於 2019-2-10 00:49

無錯。原廠水冷!

WA124師兄既唔得?
mikeylam 發表於 2019-2-10 00:55

WA124兄既 driver 已經好耐冇更新

而 qnap 又成日有更新

一轉內核就用唔到

迫我用 ubuntu

另外就係 SnapRAID/FlexRAID 比廠牌 os更有彈性
https://www.snapraid.it/compare

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

好大個暖爐, 插滿應該很重, 局注放地下 ? 放架一跌就一鑊熟

烤乜櫥?

用嚟做storage 還是有其他高科技用途?

玩AI,  挖礦?

我買嘅係最cheap雞嘅4核版本。個價同之前台灣/美國公佈嘅早鳥價折算返港幣差不多。

我D NAS來來去去都係用來玩下VM咁。無mud特別用途。

烤乜櫥?

用嚟做storage 還是有其他高科技用途?

玩AI,  挖礦?
rollingboat 發表於 2019-2-10 10:13

x82 揮手, 師兄熟 Q staff 就請佢地搞搞 vm 個 vlan.....

師兄 可以upgrade 4 張 Mustang-200

Mustang-200到底有mud用?用Intel CPU做AI又唔得。我覺得除左用黎做video encoding以外都唔知可以用黎做mud。

x82 揮手, 師兄熟 Q staff 就請佢地搞搞 vm 個 vlan.....

師兄 可以upgrade 4 張 Mustang-200 ...
tongkai 發表於 2019-2-10 17:00

起多幾個 VM

回覆 9# mikeylam