回覆  風十三

ebay咗隻二手 XS712T  US $499.99 + ? 運費(等集運到港先知價)
thomasho1213 發表於 11/3/2019 15:36

我無留意呢隻 10G Switch
佢8port rj45 ?

我呢幾日都留意緊
Ubnt 16XG
不過size 太大 我諗唔到點放

我無留意呢隻 10G Switch
佢8port rj45 ?

我呢幾日都留意緊
Ubnt 16XG
不過size 太大 我諗唔到點放

風 ...
風十三 發表於 2019-3-13 21:39

依家好多有齊 10G SFP+ 同 RJ45 既 switch 都係 1U size
我依家都苦惱緊個 2 台有 10G SFP+ 既 Server 同 NAS 可以點樣同其他 GbE RJ45 既機連埋

P.S. 依家 2 台機係直接用 10GBase-CU cable 直連住

依家好多有齊 10G SFP+ 同 RJ45 既 switch 都係 1U size
我依家都苦惱緊個 2 台有 10G SFP+ 既 Server 同  ...
觀星是答案 發表於 13/3/2019 22:46

你會建議買邊部?
EdgeSwitch16XG vs QSW-1208-8C
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2489456

你會建議買邊部?
EdgeSwitch16XG vs QSW-1208-8C
風十三 發表於 2019-3-14 00:35

機身係 Qnap 細 d , 但佢有 8 組 ports 共用會有少少混亂

而 Edge 就係 managed switch , 再加上佢係 16 ports (12 SFP+ 加 4 粒 RJ45)

如果差不多價錢 , Edge 係底玩 d

機身係 Qnap 細 d , 但佢有 8 組 ports 共用會有少少混亂

而 Edge 就係 managed switch , 再加上佢係 16  ...
觀星是答案 發表於 14/3/2019 09:26

價錢應該 Edge 平過 QNAP 少少。
如果係 Edge 真係頭痕 佢深度係43cm (要搵位放佢都係有啲難度)

價錢應該 Edge 平過 QNAP 少少。
如果係 Edge 真係頭痕 佢深度係43cm (要搵位放佢都係有啲難度) ...
風十三 發表於 2019-3-14 13:12

你有無 server 櫃 ? 其實已經投資左咁多 , 唔差在買埋隻 server 櫃

你有無 server 櫃 ? 其實已經投資左咁多 , 唔差在買埋隻 server 櫃
觀星是答案 發表於 14/3/2019 13:40

Server 櫃無,不過有考慮緊(踒身)諗住用嚟做電視機櫃,不過都係要睇size

Server 櫃無,不過有考慮緊(踒身)諗住用嚟做電視機櫃,不過都係要睇size ...
風十三 發表於 2019-3-14 14:15

APC 有隻櫃好似家私咁
當然唔平 , 而且散熱能力有限

https://www.apc.com/shop/th/en/p ... nish/P-AR4000MVX431

APC 有隻櫃好似家私咁
當然唔平 , 而且散熱能力有限
觀星是答案 發表於 14/3/2019 15:12

我空間只有100cm(w)
我放唔到2個櫃
如果放一個櫃,餘下的40cm(w)又要搵個櫃嚟就
度得掂,買櫃係唔錯的選擇。

我睇仲呢個 Size 9u 600 x 537 x 477

而 Edge 就係 managed switch , 再加上佢係 16  ...
觀星是答案 發表於 14/3/2019 09:26

想請教一下
Mikrotik CRS-305
SPF+ 4 Port
QNAP 果件 TB3 10GbE 好似都有出 SPF+ Port

如果咁
QNAP QNA-T130G1S (SFP+)
MBP Server <> QNAP SPF+ <> Mikrotik CRS-305 <> QNAP SPF+ <> Windows 10/MBP
大約6000,就有得玩。
會唔會化算啲?
由 Router 果邊空間,接線去我書枱,大約需要15米