想請教一下
Mikrotik CRS-305
SPF+ 4 Port
QNAP 果件 TB3 10GbE 好似都有出 SPF+ Port

如果咁
QNAP QNA ...
風十三 發表於 2019-3-14 18:58

睇唔明你既連接方法

睇唔明你既連接方法
觀星是答案 發表於 14/3/2019 19:39

2 x QNAP 10GbE SPF+ 連去 Mikrotick

2 x QNAP 10GbE SPF+ 連去 Mikrotick
風十三 發表於 2019-3-14 21:30

你有 2 隻 Qnap NAS 係有 SFP+ ?

如果只係 2 部機連去 Mikrotick , 咁只要直連就可以

你有 2 隻 Qnap NAS 係有 SFP+ ?

如果只係 2 部機連去 Mikrotick , 咁只要直連就可以 ...
觀星是答案 發表於 14/3/2019 23:13

唔係NAS
係QNAP出果件TB3 to SFP+
Thunderbolt™ 3 埠轉換 10GbE 高速乙太網路

我問咗代理TB3 to 10GbE 有兩個版本
QNA-T310G1T (1 x 10GbE/NBASE-T)
QNA-T310G1S (1 x 10GbE SFP+ )

其實 SFP+ 同 Lan 有無分別,速度上?

因為我見,大部份都係以 SFP+ 為標準,就算有RJ45都只係4個。

唔係NAS
係QNAP出果件TB3 to SFP+
Thunderbolt™ 3 埠轉換 10GbE 高速乙太網路

我問咗代理TB3 to 10GbE  ...
風十三 發表於 2019-3-15 00:35

SFP+ 可以轉換返做 RJ45
SFP+ 可以行不同線材
CAT 6/7 保証行到 10G 既線都好貴下

SFP+ 可以轉換返做 RJ45
SFP+ 可以行不同線材
CAT 6/7 保証行到 10G 既線都好貴下 ...
觀星是答案 發表於 15/3/2019 07:43

依你這樣說
我應該往 SFP+ 方向去買那個外置網卡。
至於線材 SFP 是不是會有長度問題 ?

依你這樣說

風 ...
風十三 發表於 2019-3-15 09:02

SFP 可以行 Fiber , 幾千米都拉到

而且依家 10G 既 RJ45 NIC 都好貴 , 諗唔到點解仲要迫自己用 RJ45 + Cat6/7 呢個組合

依你這樣說

風 ...
風十三 發表於 2019-3-15 09:02

要考慮SFP+ module價錢

via HKEPC Reader for Android

要考慮SFP+ module價錢

via HKEPC Reader for Android
燕飛 發表於 15/3/2019 10:32

我見都幾貴一支
除了 Mac mini 預設 10GbE RJ45
我手上啲機 全部 都係 TB3 未有 10GbE 配置
所以諗緊個方向