回覆 38# 觀星是答案

10G RJ45 NIC...都係一千左右...叫平了.....

SFP 可以行 Fiber , 幾千米都拉到

而且依家 10G 既 RJ45 NIC 都好貴 , 諗唔到點解仲要迫自己用 RJ45 + Ca ...
觀星是答案 發表於 15/3/2019 09:42

Q記報咗個價
QNA-T310G1S
QNA-T310G1T

買兩件嚟玩住先的情況下,我係唔係買SFP+ Cable就攪掂?
係唔係圖中呢類

Q記報咗個價
QNA-T310G1S
QNA-T310G1T

買兩件嚟玩住先的情況下,我係唔係買SFP+ Cable就攪掂? ...
風十三 發表於 2019-3-18 17:48

係,買 10GBase-Cu (銅線) DAC (已經打好埋個模組)

平價 10g switch 選擇

MikroTik CRS305-1G-4S+IN
https://mikrotik.com/product/crs305_1g_4s_in

1k有找

係,買 10GBase-Cu (銅線) DAC (已經打好埋個模組)
觀星是答案 發表於 18/3/2019 17:51

請教一下,以下呢間買唔買得過啲線材?
呢間都幾平下
原装Finisar
30m

1k有找
kofz 發表於 18/3/2019 18:02

我有留意呢隻,夠平。
而且我未度掂個機櫃點放,呢隻個size可以立即玩,都解決到我想試玩的心態。

我想問咁樣,應該無錯?

請教一下,以下呢間買唔買得過啲線材?
風十三 發表於 2019-3-18 18:03

淘佬要撞下手神

1k有找
kofz 發表於 2019-3-18 18:02

其實呢隻 switch 我都唔知個 RJ45 port 係咪可以同 FSP+ ports 溝通到,定純粹用黎做 console

其實呢隻 switch 我都唔知個 RJ45 port 係咪可以同 FSP+ ports 溝通到,定純粹用黎做 console ...
觀星是答案 發表於 2019-3-18 18:34

我就冇所謂

横掂重點都係10g

個 1g 可有可無