CRS305-1G-4S+IN
還有一個千兆以太網埠,用於管理訪問 (802.3af/at)
1Gpbs uplink
The single 1Gbits Eth port can also be used to link up this switch to rest of your 1Gbit network.
唔知呢句英文係咩意思?
有內部睇。

我就冇所謂

横掂重點都係10g

個 1g 可有可無
kofz 發表於 18/3/2019 19:48

請教一下
我今日問咗香港代理
4port / 8port 佢都有貨
CRS305-1G-4S+IN----HK$1008/pc.
CRS309-1G-8S+IN---HK$1855/PC.

你會照買4s
還是8s

去睇過個spec.
8s 係雙核
供電 PoE + 背面1port

請教一下
我今日問咗香港代理
4port / 8port 佢都有貨
CRS305-1G-4S+IN----HK$1008/pc.
CRS309-1G-8S+IN- ...
風十三 發表於 2019-3-19 14:16

係我會買8 port

將來升級有擴充空間

係我會買8 port

將來升級有擴充空間
kofz 發表於 19/3/2019 14:53

明白哂,我可以落order了。
呢隻體積啱哂放天花。

我去YouT睇過條片,果個接頭模組,我見有人會接Fiber,其實我仲未攪清楚,

以上呢條線係銅線定Fiber ?

明白哂,我可以落order了。
呢隻體積啱哂放天花。

我去YouT睇過條片,果個接頭模組,我見有人會接Fiber ...
風十三 發表於 2019-3-19 15:41

唔知你點駁

建議你買返原廠配件
https://mikrotik.com/product/crs309_1g_8s_in

保證兼容冇問題

跟機係 1g lan + 10g SFP+ *8

我會咁駁

主 router 係 CCR1036-8G-2S+EM

Switch 用 CRS309-1G-8S+IN

兩部經 S+DA0003 10g SFP+ 連接

另外再買6個 S+RJ10 轉成 10g lan

駁3部10g nas + 2部10g pc + 光纖 modem

我暫時只需要兩部腦連接10GbE
光纖 modem <RJ45> EdgeRouter <RJ45> 1G PoE Switch(8port) <1g lan> CRS309-1G-8S+IN <spf+> (Windows) and (Mac)
其他無10GbE的,都插哂去 PoE Switch

唔知你點駁

建議你買返原廠配件

保證兼容冇問題

跟機係 1g lan + 10g SFP+ *8

我會咁駁

主 ro ...
kofz 發表於 19/3/2019 16:07

想請教,以下呢種,是否也可以用於SFP+
OS2光千

想請教,以下呢種,是否也可以用於SFP+
風十三 發表於 2019-3-19 23:36

可以,你要買返個對應既 sfp+ transciver
OS2 係長距離傳輸用

http://www.fiber-optic-transceiv ... al-transceiver.html

可以,你要買返個對應既 sfp+ transciver
OS2 係長距離傳輸用
觀星是答案 發表於 19/3/2019 23:49

唔怪得知,我搵嚟搵去都,搵唔到10米。
原來要用Fiber Optic

QNA-T310G1S x 2
Total: HKD 3998
Goods are shipping to reseller.

我以為佢有現貨。