[操作疑難] [請教] TS-332x SFP+ 配置及玩法。

一直以嚟,我都非常喜款,Thunderbolt 3帶給我的速度
現時有1TB SSD x 7, 10TB HDD x 5, 6TB HDD x 2
我現時家裡的NAS配置是:-
Macbook Pro i7 1TB SSD 16GB Ram (OS Server) (Thunderbolt 3 x 4port) 但其中一個用咗嚟插火牛,所以實際只有3port可用
Drobo 5DT (TB2 to TB3 adapater) (10TB * 5) BeyondRAID (Off line Backup)
Drobo 5D3 (TB3) (1TB SSD * 5) BeyondRAID (經常會用的資料都存放係呢部)(7x24)
B810N Lan x2 (1TB SSD x 3, 6TB HDD x 2) 用嚟 BT ,或暫存 BT Mov 有時間先放去 5DT (但存下存下,再由佢放去 5DT,真係非常慢)

剛啱換咗部 Drobo 8D (9000有找) TB3 佢可以用 TB3 Data + 提供電源給(慢充) Macbook Pro,咁我就可以空出3 x TB3 Port
有咗呢部8D,我就會抽走哂 5DT, 5D3, B810n (插入,10TB x 5, 6TB x 2, 1TB SSD 做快取係機身背面會多一個Bay)
我見 A 字品牌 TB3 10G Lan adapater 唔洗 2500 都想買嚟玩,用嚟駁部 MBP
TS-332x 個價都幾荀,我上網查,見到都係 3500 樓下
見佢有 m.2 x 3 slot 又有 10G SFP+ (咁我以把手上餘下的1TB SSD放3隻落去,用嚟代替 5D3, B810N原身個用途)

我計過條數,如果我成套嘢唔要,只留 MBP 走向 S or Q 10G Lan 的方向,再補多3隻10TB HDD,應該會貴過我現時的升級。

我想請教 TS-332x SFP+
我應該再要買甚麼去配合?
我先前有見呢度有網友講緊華為果部 10G Switch

請大家指教下,呢個方案,仲有冇甚麼好的方向。

Home BB1000 , Office BB1000
我日常都會用 Free sync <> Home & Office 資料
我通常都會設定
Office > Home 增加
Office <> Home 對比日期同size

想玩部 TS-332x 都係因為佢個軟件支援手機,反而我部MBP的功能都只係可以PC to PC

我見 A 字品牌 TB3 10G Lan adapater 唔洗 2500 都想買嚟玩,用嚟駁部 MBP
QNAP 果隻2000有找

QNAP 果隻2000有找 ...
wa124 發表於 15/2/2019 16:59

咁就正,買一對,一部比 MBP 一部比 G703 咁過嘢就爽哂。
不過欠部平 10G Switch

咁就正,買一對,一部比 MBP 一部比 G703 咁過嘢就爽哂。
不過欠部平 10G Switch ...
風十三 發表於 2019-2-15 17:21

有有有. 而家用緊 qnap qsw-1208-8c 10g switch.  rj45 同埋 sfp+ 通通支持.
https://www.qnap.com/zh-tw/product/qsw-1208-8c

有有有. 而家用緊 qnap qsw-1208-8c 10g switch.  rj45 同埋 sfp+ 通通支持.
pctine 發表於 15/2/2019 18:47

我睇舊文話2xxx (2017)
唔知而家幾銀?

TS-453BT3 提供創新的 T2E Converter (Thunderbolt-to-Ethernet 轉換器) 設計,意即您可將 Mac® 裝置透過 Thunderbolt™ 介面與 TS-453BT3 相互連接,再透過 Thunderbolt™ 介面轉換使用 10GbE 高速網路,享有彈性、便利又高效的資料傳輸,適合具備 10GbE 網路環境

其實唔買,TB3 to 10G,直接買TS-453BT3是否一個好的方案?

回覆 6# 風十三

如果你係讀取多,TS-453BT3係唔錯的選擇
依隻CPU唔夠快,寫入最多得300MB/s左右

回覆  風十三

如果你係讀取多,TS-453BT3係唔錯的選擇
依隻CPU唔夠快,寫入最多得300MB/s左右 ...
wa124 發表於 16/2/2019 23:36

請個我也明白。
Q記如果再上一級10G就會貴很多。

switch 的話 Qnap 優惠時入左 XS708T, 因為我要 vlan

回覆 8# 風十三

如果你想買TS-453BT3
我會建議你直上TVS-472XT

1. TVS-472XT可以自己換CPU
2. TVS-472XT跟機已經有NVMe M.2 Slot

佢係貴,不過值
效能係2回事!