請問imac入面點樣可能令s記nas自動connect

用windows果時係會自動connect,依家轉左mac後要每次重覆禁go->connect to server

用windows果時係會自動connect,依家轉左mac後要每次重覆禁go->connect to server
edenli 發表於 2019-2-19 18:18

兩個方法:
1. 直接係Users & Group->Login Items 加番你想mount既directory
好處:簡單;壞處:當用緊中途斷左network,就要一個個咁重新mount番
1. 整Automator application去Mount drive, 係Users & Group->Login Items加番個application落去
好處:禁一個制就可以一次過mount哂所有directory;壞處:要Google下點寫,但其實唔難,幾個制整完

我自己就好懶,甩咗就手動connect返就算…其實macos都有唔少shortcut key,按Cmd+K就出到connect…如果你本身有加開當用嘅list又放正係頭一位,其本上揀都唔駛揀按Return就係…到選擇邊個folder時用cmd key就可以作多重選擇……

via HKEPC Reader for Android

edenli 發表於 2019-2-19 18:18

"Finder"有無set顯示"共享"?

Finder>左手邊"共享"會出現network server>click入你要用果個server,之後右上角出現"連線身份">入login

之後每次用"Finder"左手邊"共享"入server都會自動login

Google搵下Automator
好似係做倒的

thx all, 我先試下用#4方法,如果下次開機可以自動connect就無問題
另外抱怨一下mac搞file真係好唔店,有個file唔知咩事搬唔郁(ERROR CODE-43),一開parallel入windows搬就無問題

thx all, 我先試下用#4方法,如果下次開機可以自動connect就無問題
另外抱怨一下mac搞file真係好唔店,有 ...
edenli 發表於 2019-2-21 02:30

會唔會係windows HDD format用NTFS問題?

MacOS只能睇,不能寫NTFS.

ps:本人無用parallel.

會唔會係windows HDD format用NTFS問題?

MacOS只能睇,不能寫NTFS.

ps:本人無用parallel. ...
6seven 發表於 2019-2-21 14:52

不是,個碟其他內容都讀到寫到,零零舍舍係果個檔郁唔到,而且都開唔到,3D A片(mp4檔)

btw #4個方法好成功,依家開機開finder直入nas個file唔駛再打密碼了

不是,個碟其他內容都讀到寫到,零零舍舍係果個檔郁唔到,而且都開唔到,3D A片(mp4檔)

btw #4 ...
edenli 發表於 2019-2-22 23:56

恭喜!恭喜!

如個別file出問題就唔清楚了。

或者有可能果個file被MAC視為“重要“,或你無權限去讀寫或刪除。

你可以去finder>"右click" 果個file>選“取得資訊“>用“共享與權限“睇到

恭喜!恭喜!

如個別file出問題就唔清楚了。

或者有可能果個file被MAC視為“重要“,或你無權限去讀寫 ...
6seven 發表於 2019-2-23 01:22

CHING我看了一下,三項都是read&write,試過用movist開都話there is no such a file,我有諗過會唔會係file名太長,但改file名又唔比我改又話error-43,入去nas check hdd health都無野,最搞笑係windows係開到,macos開唔到,不過唔緊要啦,正常都唔會在電腦看,收藏姐,最緊要唔好其他file有事,我d心血結晶啊