[操作疑難] 備份QNAP TS-251A到其他地方

各位師兄,小弟屋企有一部QNAP TS-251A行RAID 1,買左隻USB 3.0外置Harddisk (3.5寸) 做Offline Backup,但有個問題:
1. 用QNAP Hybrid Backup Sync, 會出警告,有部分中文名的File Sync 唔到去 外置Harddisk... 每日都出...
2. 在QNAP 睇唔到外置Harddisk 入面Folder Structure,唔知入面backup成點,有點不安

想問下各位師兄點樣backup自己部機?

打算用以下方法,
1. 本身有部舊notebook,插外置Harddisk,行SMB Server,由NAS Backup 到notebook Harddisk(用QNAP Hybrid Backup Sync) ($0 成本)
2. 用USB QuickAccess notebook 插USB3.0 去NAS, 在notebook 用軟件backup到外置Harddisk  ($0 成本,可能要買backup軟件)
3. 去2手區買隻平價 1 bay,行Rsync Backup ($400-500,打算買Synology,拆開外置Harddisk黎用)
以上方法,打算隔三日backup 一次,平時會關機,延長Harddisk 壽命。

3. 重新研究USB Backup 點降出error
4. 其他兄師高見

大家點睇,thanks!!

回復 1 #smt311

我用1的方法,不過係pc,
同內置hdd,1星期sync1次,
內置再去內置
外置hdd,做左1次,下次都唔知
幾時會用,
我資料少,所以做多幾份

via HKEPC Reader for Android

回復 smt311

我用1的方法,不過係pc,
同內置hdd,1星期sync1次,
內置再去內置
外置hdd,做左1次,下次都唔 ...
jackwong717 發表於 2019-3-11 13:39

我同你方法差不多,有啲經常會用嘅FOLDER就會用QSYNC互相SYNC來SYNC去。

回覆 2# jackwong717

用QSync 互相同步,再Backup 到外置Harddisk?

回覆 3# erikism

我怕NAS中毒的話,會同步到Notebook 一齊中毒,所以想避開呢個問題,唔想即時backup。

回復 4 #smt311

唔係,同你1一樣,
,Qsync,,我開頭都用,
但管理上用 admin身份都唔能
睇到其他使用者資料,要轉番user個身份先睇到,用qfile睇唔到。都唔知係我問題定qsync問題。

via HKEPC Reader for Android

我唔識用新野, 只係用 RTRR
2:00 AM 1282T > 628T daily
4:00 AM 兩部機各自行 snapshot

有時開部 869p 抄一份再關機

PC 用 fastcopy 手動抄入 1282T

回覆  erikism

我怕NAS中毒的話,會同步到Notebook 一齊中毒,所以想避開呢個問題,唔想即時backup ...
smt311 發表於 2019-3-11 17:58

我又無諗呢個問題添

回覆 7# tongkai

師兄你有好多部機@@

冇可能一步登天, 慢慢儲機

回覆 9# smt311