手痕加多次 ram, 又唔係爽好多

之前早買早享受, 而家買好似條ram又快左d, 都係自我感覺良好

舊ram 落去 hyper-v

見到有 slot 就忍唔住要插滿佢, 雖然唔係爽好多, 但自我感覺良好

只係可以生多幾部 VM, 但識行識走唔識飛, 可惜~

回覆 1# tongkai

waste of money

如果粒 CPU 唔夠快 , 咁插幾多 ram 都無用
樽頸不在 Ram

係呀, 每部機只比 4U 3GB ram 40GB HDD

雖然 1920x1080 twitch/youtube 可以聲畫同步, 但一開 2560x1600 就跳格

回覆 3# 觀星是答案

cpu 快得嚟仲要慳電

回覆 4# tongkai

加張display GPUpassthough 好過

有道理, 不過我諗過 Display 只可以比一部 VM, 火牛又太"慳電" 暫時推唔到

如果 CPU 硬上可以頂 2部, 但我又唔係要黎打機/掛機

不過我只係想有位開多幾個 VM, 如果另一部機有問題可以移過黎行

回覆 6# tony1608

之前早買早享受, 而家買好似條ram又快左d, 都係自我感覺良好

舊ram 落去 hyper-v

見到有 slot 就忍唔住 ...
tongkai 發表於 2019-3-14 09:44

年尾QNAP有個新OS (冇得直接升級,要重建Volume)
到時你就知D RAM有幾重要

如果粒 CPU 唔夠快 , 咁插幾多 ram 都無用
樽頸不在 Ram
觀星是答案 發表於 2019-3-14 11:02

非也
Linux 會用多餘的RAM做Cache...真係會快左的....

年尾QNAP有個新OS (冇得直接升級,要重建Volume)
到時你就知D RAM有幾重要 ...
wa124 發表於 2019-3-16 02:30

咁要唔要rearm個storage pool?