[操作疑難] 同時存取同一大型檔案問題

話說公司的NAS內有一條10G的MOV,同事在讀檔轉片,又同時打開原檔案想看看某一段內容,這樣操作後,Windows檔案總管和轉片軟件都 Hang 了。PC Reboot後,其他同事打開10G MOV所在的資料夾要等後久才能看到目錄,而資料夾內的影片無法播放。

請問該資料夾是否炒了?

回覆 1# HM4139

叫齊男女主角再拍過呢套動作片吧.

照道理,轉片時,係PC/Mac 會係local storage
create temp file/folder.   如一路轉片,又save去original file,
部NAS無啦啦reset的話, 都有可能會整瓜條原片.

利申:玩開Audio,無玩Video.

回覆  HM4139

叫齊男女主角再拍過呢套動作片吧.

照道理,轉片時,係PC/Mac 會係local storage
create te ...
rollingboat 發表於 2019-3-20 17:43

NAS Read Local Save,但期間用 Media Player開原檔案就Hang了。

由於admin不在,我只能直接去按制 Reboot NAS,現在已回復正常。

NAS Read Local Save,但期間用 Media Player開原檔案就Hang了。

由於admin不在,我只能直接去按制 Rebo ...
HM4139 發表於 2019-3-20 18:25

Nas乜型號?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

回復 4 #kofz

應該係 DS214

Load不到的是外置的USB碟,熄機拆下來在PC讀取時,完全沒有問題。

未Reboot前在 watchman能下載

via HKEPC Reader for Android

炒嘅係部NAS唔夠throughput去提供檔案,尤其經usb…

炒嘅係部NAS唔夠throughput去提供檔案,尤其經usb…

tingcrab 發表於 2019-3-20 22:14

CPU Model: Marvell Armada XP
CPU Frequency: Dual Core 1.066GHz
Memory: DDR3 512MB

粒 u又慢

Ram又少

分分鐘慢過一般 android box

死機好正常

話說公司的NAS內有一條10G的MOV,同事在讀檔轉片,又同時打開原檔案想看看某一段內容,這樣操作後,Windows ...
HM4139 發表於 2019-3-20 17:26

你用咩方法連去 NAS

FTP 的話,開咁大嘅 File 死緊

SMB 的話就換個播放器試下,例如 MPV

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

話說公司的NAS內有一條10G的MOV,同事在讀檔轉片,又同時打開原檔案想看看某一段內容,這樣操作後,Windows ...
HM4139 發表於 2019-3-20 17:26

同一file同一hdd做多一個read/write動作,個HDD唔夠快,要SSD先應負到。(或4XHDD raid)

剪片or render 片應該copy去local 機做,NAS只係store角色。

回復 kofz

應該係 DS214

Load不到的是外置的USB碟,熄機拆下來在PC讀取時,完全沒有問題。

未Reboot前在 ...
HM4139 發表於 2019-3-20 21:04

公司用DS214?執咗佢喇

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)