新手 Synology 218+ iphone 及 監控 Backup問題

想買Synology 218+,主要做iphone 及 監控 Backup,
1.請問可唔可以做到 iCloud 功能?
2 backup iphone 有沒限制手機數目?
3.本身有監控系統,4個cam,可以上載監控系統backup或直接錄影到NAS上嗎?
4.Synology 218+ 最多係唔係支援 2 X 6TB HDD?
謝謝

https://www.synology.com/zh-tw/products/DS218+#specs
最大攝影機支援路數 (須安裝攝影機授權)        25 (含 2 組免費攝影機授權) (查看相容網路攝影機)

多過2支 cam 要比拉神錢,約4舊水加1支(我都有支未想定裝唔裝,睇過拉神換機後可轉移,但個拉神仲貴過隻nvr XDDD)

最大攝影機支援路數 (須安裝攝影機授權)        25 (含 2 組免費攝影機授權) (查看相容網路攝影機)

多過2支 cam  ...
rfdingo 發表於 2019-3-23 21:22

謝謝有関資料

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

>> 如果你指備份手機相片同埋影片. ds218+ 可以做到

2 backup iphone 有沒限制手機數目?

>> 冇. 可以安裝 ds file/ds photo app 就得.

3.本身有監控系統,4個cam,可以上載監控系統backup或直接錄影到NAS上嗎?

>> 如果 nvr or ip cam 佢有 backup 到 smb or iscsi lun 功能,

4.Synology 218+ 最多係唔係支援 2 X 6TB HDD?

>> 而家最多係 14TB*2 hdd.

>> 如果你指備份手機相片同埋影片. ds218+ 可以做到

我指是如果手機遺失後,可以從NAS復原最後備份的資料在新手機上。

謝謝

我指是如果手機遺 ...
phoenix510 發表於 2019-3-25 16:20

apple又點會俾第三方咁做

我指是如果手機遺 ...
phoenix510 發表於 2019-3-25 16:20

呢個你要ITUNES備份 , 然後電腦ITUNES SET WIFI同步
點都要經電腦版ITUNES, ITUNES 可以SET備份路徑係NAS 咁解
NAS應該冇獨立備份咁好, 佢都係要你ICLOUD

如果買NAS黎做IPHONE備份,倒不如買200GB ICLOUD, 夠你買50年
CCTV要買埋NVR LIC, 但你計返價錢~倒不如買部NVR~720P 4路先520蚊

明白

乖乖地買 icloud 吧 ... 宜家比以前平好多啦 ...  

2TB , HK$78/month

218+ 的話祝你好運。
我2017年9月買,
到今天為止已經壞左3部, 黎緊聽日拎去換第4部。