[操作疑難] Synology DS218+ 每次正常關機後 都Entered Degraded Mode

如題.
用緊DS218+, 行緊 shr btrfs
check過兩隻harddisk嘅健康都好正常.
但唔知點解每次正常關機 (透過DSM shutdown) 後,
部機都會話 Entered Degraded Mode, 其中一隻harddisk (多數harddisk 1) initialized,
然後需要花 6小時 repair.
Repair完之後又會變返好正常, 完全無問題.

可能隻牛壞壞地唔夠力
利伸,214p 用家試過連機都開唔到,上看4度試佢地牛着到機,380 俾唔起最後去鴨記搵到隻差唔多規格既牛78  

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

求救. 明明harddisk無事, 但每次關機都變degraded

求救. 明明harddisk無事, 但每次關機都變degraded
mu3ic 發表於 2019-3-26 18:57

部機仲有保養就拎去做維修

回覆 3# mu3ic

呢d壞法最哂時間troubeshoot.

如data 有backup,  又有一對Spare HDD,
brandnew setup一次,都大概知乜事.

試過有隻Sesagte 3tb HDD,  係部DS116到,
熄錯蘇制,再restart個陣,smart開頭無error,
又係成日話hdd degraded,   換咗隻Spare HDD後
就正常.

最過癮,係隻degraded hdd, 係win10
quick format 一次 as NTFS.   smart無error.

then再隊返入去部ds116,  連format 都唔比,
ds116  話隻hdd smart info花哂.

又插返係部win10到,亦係話smart 花哂.
不過我無理佢,  照format做NTFS,又用咗成年用到而家,
24*7無停過.

mu3ic 發表於 2019-3-26 18:57

最大穫係唔知部機壞定harddisk壞
(P.S. Harddisk同部機只係用左1年多少少,
但兩者都各壞過一次, 換過一次了)
(P.S.2 如果只係喺DSM按restart就唔會有呢個問題出現,
但如果係按shut down 再手動開返就會有呢個問題)

回覆 6# mu3ic

應該係機問題,拎去RMA啦

回覆  mu3ic

應該係機問題,拎去RMA啦
wa124 發表於 2019-3-26 23:53

如果幾日前 (3月30日朝早時間), 部機突然自己擺工hang左,
之後話detect唔到任何harddisk.
找過出黎re-format隻harddisk, 都用crystaldiskinfo confirm 過隻harddisk無壞,
但218+始終都係話detect唔到harddisk.

決定「又」拎去整了.

第4部了。