[操作疑難] 新手入門買NAS

事源小弟 早前買左 對喇叭同AMP 聽歌....
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

我見支持USB聽歌咁好 諗住買隻HDD 入歌.... 但有師兄叫我不如買部....NAS玩下,

又可以串流聽歌...一家人都用得~  上網睇睇NAS 用途都幾方便,可以上到網就可以備份,同埋下載電影
    同串 流電影歌曲~

我就講講要求...我就冇咩特別太多野要備份,我隻陳年HDD 用左 6,年多1TB都用唔曬~

主要想下載戲睇 同下載歌同MV~  

問題係而家好似冇乜網站有得下載電影...全部都係線上睇...... 我自己個人就JION 左MOOV聽歌...

想問問係可以唔開電腦情況下用WIFI  連NAS  就可以手機開MOOV串流到 部AMP 出聲?   

或者師兄介紹有咩好處?      我都係想用黎 聽歌 睇戲 動漫之類

你部amp supported 全面,香港主流牌子2+1(s/q+a)都可以經電話app控制nas出歌。

s記整體對新手易用又比較多app support。
有budget 就買plus系列。

你部amp supported 全面,香港主流牌子2+1(s/q+a)都可以經電話app控制nas出歌。

s記整體對新手易用又比較 ...
worldcat 發表於 2019-3-28 09:18

可以介紹下咩型號嗎?同埋師兄有冇介紹多d網站睇戲,或者下載電影,我唔明用nas串流電影ge作用,因為一般上到網,都用手機apps睇戲,電腦咪用番自己上網睇,

1. 我見你部 Yamaha amp 有個Apps 叫 "MusicCast Controller" 應該可以就咁用手機開MOOV串流到 部AMP 出聲.
2. 如果你有D MP3 / Lossless 歌存放在 NAS, 可以唔開電腦情況下,透過WIFI 串流到 部AMP 出聲,但都係通過MusicCast Controller apps 去做setting.
3. 至於,想串流 NAS 內的歌去手機聽,咁就用 S / Q NAS apps 做

我自己用緊Sonos / 膽機 (配合外置DAC) 串流歌, 所有歌都是存放在NAS 內, 非常方便。

1. 我見你部 Yamaha amp 有個Apps 叫 "MusicCast Controller" 應該可以就咁用手機開MOOV串流到 部AMP 出聲. ...
stanley_chung 發表於 2019-3-28 12:01

MusicCast  冇預載 MOOV所以唔得...   

咁我想問下串流電影作用呢?

MusicCast  冇預載 MOOV所以唔得...   

咁我想問下串流電影作用呢?
卡洛斯牛頓 發表於 2019-3-28 21:35

你係用iPhone 嗎?如是,有試過用AirPlay 串流MOOV?
如果是Android, 需要配合chromecast

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

串流電影作用,可以在街外,用手機睇NAS 電影,或有部分師兄在NAS 安裝了TVheadend, 咁就可以係街外,透過手機睇電視

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

串流電影作用,可以在街外,用手機睇NAS 電影,或有部分師兄在NAS 安裝了TVheadend, 咁就可以係街外,透過 ...
stanley_chung 發表於 2019-3-28 22:32

我用Android  ,咁我用chromecast  可以用YOUTUBE 播歌嗎?

串流電影作用,可以在街外,用手機睇NAS 電影,或有部分師兄在NAS 安裝了TVheadend, 咁就可以係街外,透過 ...
stanley_chung 發表於 2019-3-28 22:32

咁請問NAS電影 即係都要下載係NAS 到再分享出黎係嗎?

咁多位師兄介紹下....有咩網站地方有資源比我下載電影同歌 MV

毒下我....咁我先知道要求有幾多......先決定到買部入門...定買部好D下載多D