新手 想買 平nas

淘x 蜗X星X J1900 nas  好平!
容易使用嗎? 安全嗎?

新手就最好咪掂呢D需大改造,咩都要自己黎既機
特別係NAS用途,硬件本身已經冇穩定性好言,上面首批用家好多都因為自帶雞牛炒HDD

新手就最好咪掂呢D需大改造,咩都要自己黎既機
特別係NAS用途,硬件本身已經冇穩定性好言,上面首批用家好多都 ...
billyck2 發表於 2019-3-31 11:08

but only $2xx ~$3xx

theblueyard 發表於 2019-3-31 11:14

系二手野, 主板穩唔穩定唔知, 到時又藍屏又死機就搵黎搞,
隻雞牛仲大鑊, 前面 C-hing 講炒 HD 仲好d, 最怕到時火觸你就.........

theblueyard 發表於 2019-3-31 11:14

一係浪費左幾百蚊買舊廢鐵, 仲攬炒埋 d harddisk (同埋入面既 Data)
一係變成高手 , 周圍搵解救方法 , 換件銲野改 BIOS 樣樣都識晒

師兄如果係老手,可以買來試下身手。
如果係新手,都建議買嚟玩下。死咗之後下次就會正正經經買返個信得過嘅牌子。
貪平心態係人都有。NAS hardware不重要,錢財身外物,你啲珍藏data死咗教唔返先大鑊!

諗下就知,買個4位殼,都唔止呢個數
如果你目的只係要個殼,的確係平(但好D既聽講都炒到4XX)

諗下就知,買個4位殼,都唔止呢個數
如果你目的只係要個殼,的確係平(但好D既聽講都炒到4XX) ...
billyck2 發表於 2019-3-31 13:58

睇圖片個殼係花左, 幾百買個 4bay 舊殼都唔值啦,
全新 8 bay 殼都系 500 左右

俾多3舊水買隻buffalo 2bay都唔搏依啲大陸嘢

via HKEPC Reader for Android

無錢就建議唔好諗NAS ,
買2手垃圾+雞牛一陣用壞HDD 又賴D HDD容易壞 .

買隻外置 HDD 插ROUTER 用好過啦