[操作疑難] DS218+ 應配哪款 UPS

如題,
由於家中DS218+ 已經死過3次,
加上每年都有1 2 次家人無意拔錯插鬚,
所以想買個UPS。

可以推介一下DS218+ 適合的UPS嗎?

回覆 1# mu3ic

無得點揀,都係APC.

http://www.jumbo-computer.com/pricelist.aspx?id=67

想問下而家d ups 比signal 係咪都係要usb
死人ds918+ 得一個USB slot 喺後面 我長插左個ext hdd
又唔想長插前面 (主要係唔靚) sosad

人為既冇計喎,買左 UPS 一樣有機會拔錯插蘇,係拔錯一個同兩個既分別

回覆 3# wongja

唔要event log,唔要auto-shutdown,

隻UPS  當穩壓器用,可以唔用USB.   

即係有乜事,要人手shutdown.

利申:有用過UPS,但唔係用係NAS到.

如題,
由於家中DS218+ 已經死過3次,
加上每年都有1 2 次家人無意拔錯插鬚,
所以想買個UPS。

可以推介一 ...
mu3ic 發表於 2019-4-4 10:02

APC smart-ups 唔錯. taobao 有平價 snmp  network 卡可以揀.

回覆  wongja

唔要event log,唔要auto-shutdown,

隻UPS  當穩壓器用,可以唔用USB.   

即係有乜事, ...
rollingboat 發表於 2019-4-4 10:49

即是 佢個lan 頭做唔到dry contact sosad

回覆  mu3ic

無得點揀,都係APC.
rollingboat 發表於 2019-4-4 10:07

有無話APC邊個model較適合? (e.g. 電量適中)

回覆 8# mu3ic

APC BACK-UPS CS BK650AS 650VA 230V UPS, (USB port) w USB cable  $880

粗粗地,1叉野內, 650VA,斷電夠晒時間叫部NAS
auto shutdown, 當買部穩壓器都要.

舊公司,係全新商廈,CLP供電,
有部儀器,成日死同一件Parts,
換Parts都換到窮.    哂咗1叉野,
買隻最雞UPS試下,   點知隻UPS成日響,
即係話全新商廈用精密儀器,原來靠CLP供電,
係唔夠穩定的.

間公司玩咗2-3年執埋粒,   部儀器無換過Parts.

你話神唔神奇呢?

回覆  mu3ic

APC BACK-UPS CS BK650AS 650VA 230V UPS, (USB port) w USB cable  $880

粗粗地,1叉野內 ...
rollingboat 發表於 2019-4-4 22:38

多謝哂師兄,
搵日去搬部bk650as返屋企用先