點睇 QNAP TS-532X

大家點睇
有3個3.5,  2個2.5
仲有10Gb port
賣緊2600人仔左右

sfp+ x 2
真係平玩 10GbE

大家點睇
有3個3.5,  2個2.5
仲有10Gb port
賣緊2600人仔左右
ToNg. 發表於 2019-4-7 15:58

聽講呢款係 china 獨賣機種. 唔知香港有冇保養服務. 冇保養就唔建議入手.

聽講呢款係 china 獨賣機種. 唔知香港有冇保養服務. 冇保養就唔建議入手.
pctine 發表於 2019-4-7 19:14

帶返深圳保都唔係咩問題, 平咁多喎,.

回覆 1# ToNg.

個spec.  頗吸引.

https://www.span.com/w/ts-532x-32-bay-10gbe-nas-from-qnap/

用唔到video encoding,  folder encryption呢兩part,
可以一戰.

Storage
3隻HDD裝OS 草野, 2隻SSD行RAID 0,
再係個RAID 0 間d位做ISCSI.

Network, 共4個LAN
2個10GbE SFP+  ,各直插PC/Mac,  連10GB Hub可以唔洗買住.
仲有2個GB LAN,插Router.

雖然得一條RAM Slot,  Official support 16GB RAM.

忽然覺得,synology 好大壓力.......

回覆  ToNg.

個spec.  頗吸引.

用唔到video encoding,  folder encryption呢兩part,
可以一戰.

Stor ...
rollingboat 發表於 2019-4-7 23:54

今日同朋友提到 10G 網絡普及問題. 佢公司而家做緊 25G/100G switch.  不過都係專案 case.
佢話預計 10G 網路喺家用市場今年唔會有太大變化.   屋企主要都係 gigabit or wifi LAN 比較多.

ts-532x spec 對商用市場冇幾大吸引嘅地方. 企業至少都係 5/8 bay 以上. 2 sfp+ port 對 ts-532x 已經 over spec.  呢個 spec 太特別. 我捻唔會有太多人注意.

今日同朋友提到 10G 網絡普及問題. 佢公司而家做緊 25G/100G switch.  不過都係專案 case.
佢話預計 10G  ...
pctine 發表於 2019-4-8 01:06

入門級10g nas

不過一般玩得10g lan 應該都會對容量有要求

所以吸引力唔算好大

配隻好既 SFP+ switch 分分鐘貴過隻 nas

TS-332X. 1 x 10Gb SFP+, 3 x 3.5", 3 x SATA M.2, Made in TW
TS-532X. 2 x 10Gb SFP+, 3 x 3.5", 2 x 2.5", Made in China
我覺得好易揀

回覆 8# wa124

兩部可以upgrade ddr4 ram (only 1 ram slot)

tx-332x,  個Panel樣貌,同286/386年代嘅
機箱個panel無乜分別.

個design 實咗太 '實',放係屋企/Office
好大機會比人恥笑.

睇樣嘅話,有必要買Ts-532X.

ching,  幫手反映下,叫qnap唔好再出d懷舊機種.
唔該晒.

我覺得2port 10GbE SFP+都值一半價錢了