4年前嘅 2bay qnap nas 純做 file sharing 俾 10 個人其實係唔係都足夠?

近年嘅 nas 都係著重 multimedia 賣貴啲但係唔需要

唔同時做大SIZE 上下載 應該問題

回覆 1# cap

公司10條友,一年出糧唔見球幾兩球.

一日overhead條數都唔細.

穩穩陣陣,買S,Q 2bay 各一部,有得backup,  又有Warranty.
呢1萬幾千,花得過.

回覆  cap

公司10條友,一年出糧唔見球幾兩球.

一日overhead條數都唔細.

穩穩陣陣,買S,Q 2bay 各一部 ...
rollingboat 發表於 2019-4-8 18:33

無 budget

咩model先?

無 budget
cap 發表於 2019-4-12 13:13

咁就冇野好討論

你試下咁用就知得唔得

回復 4 #cap

我原本都係齋睇就算,不過見到呢 d 情況都忍唔住要覆下。

一萬幾千蚊,仲要用會計學角度,攤開幾年,一年幾千蚊都拎唔出,呢 d 濕九公司如果你係打工,我建議你真係快 d 轉工。如果你自己係老細,咁樣既 IT setup, 你真係自求多福。

via HKEPC Reader for Android

10個sharing 唔係有條友長期copy file 就應該ok, 最多都係慢, 又唔會hang 你機

一間10人公司,拎D錢搞IT,都無,咁就唔好追求用戶體驗,1部機,10個人用
1日有24小時,你仲可以請多14個人,1人用1小時

10個sharing 唔係有條友長期copy file 就應該ok, 最多都係慢, 又唔會hang 你機
hkhappy945 發表於 2019-4-13 12:59

咁講

求其揾部舊 android 手機

開 samba/ftp share 都一樣做到