買NAS想大家俾意見及推介

我現時:
2x4TB raid-1(PC 內插)
2x4TB raid-1(orico 2bay backup)
唔想開電腦先可以聽歌睇片

想添置NAS為了:
1.  Backup pc
2. 用手機read nas內file airplay(via network) 去AV amp(Denon3313) 或 airplay(via network) 去oppo103 blu-ray player(聽歌及睇bt片)
3. Backup 家人手機
4. 在街外存取file
5. 想問下用翻orico backup 將添置nas得嗎?

你預計自己會有幾多 TB Data 放入 NAS ?
你隻 Orico 2 Bay 係 USB ? 佢最大 support 幾多 TB HDD ?

你預計自己會有幾多 TB Data 放入 NAS ?
你隻 Orico 2 Bay 係 USB ? 佢最大 support 幾多 TB HDD ? ...
觀星是答案 發表於 2019-4-13 00:33

3529RUS3 有usb+esata, 幾多TB唔清楚。
而家3. XTB, 就快full, 所以想加到8tb storage
, 但backup又要考慮在內

我現時:
2x4TB raid-1(PC 內插)
2x4TB raid-1(orico 2bay backup)
唔想開電腦先可以聽歌睇片

想添置NAS ...
Pro-Audio 發表於 2019-4-13 00:28

買支 4 bay NAS, pc 用返 ssd 安裝系統.
加買兩支 4tb nas hdd, 同埋原本 pc 兩支 4tb hdd, 合計 4tb*4 行 raid5.
orico 直駁  NAS usb port, 可以下載或者備份.

大致上我都係同樓上一樣想法

買一對 12TB HDD 同一隻 4 Bay NAS , 先用隻 12TB HDD 幫原本所有 Data 做 backup
之後洗晒 4 隻原有 4TB , 插落隻新買既 NAS 度行 Raid 5 或 Raid 6 (12TB / 8TB)
之後將 12TB HDD 內既 Data 過返去隻 NAS

最後就插返晒 2 隻 12TB HDD 去 Orico 度 , Set 隻 NAS 用 Orico 做 Backup
呢個就係我問你知唔知 Orico 最大 support 到幾多 TB HDD 既原因 , 如果佢行唔到 , 你連隻 USB Dock 都要買過

買左D918+
我諗緊:
公司有hdd拎
1. 係咪4x4TB raid 1容量係咪8TB?
2. 還是行raid 5(for 將來壞左換翻隻4tb方便?
3. 我重未試過死raid, 若會死應該用raid1 or 5?

買支 4 bay NAS, pc 用返 ssd 安裝系統.
加買兩支 4tb nas hdd, 同埋原本 pc 兩支 4tb hdd, 合計 4tb*4  ...
pctine 發表於 2019-4-13 07:29

我諗過而家都係用orico插usb黎BT野(用d舊2TB) ,不過要長開電腦.....
係咪918+有app做?因我用緊asus router要 用pc 個software send去router做down, 但成日唔work..... 始終靠電腦......

買左D918+
我諗緊:
公司有hdd拎
1. 係咪4x4TB raid 1容量係咪8TB?
2. 還是行raid 5(for 將 ...
Pro-Audio 發表於 2019-4-13 17:03

4*4TB raid 1 係 4TB
死 raid 行 raid 幾都有機會渣都無

raid 唔係 backup 既一種
切記

我諗過而家都係用orico插usb黎BT野(用d舊2TB) ,不過要長開電腦.....
係咪918+有app做?因我用緊asus ro ...
Pro-Audio 發表於 2019-4-13 17:17

s 記有 download station
電腦 chrome 有 extension,你係網頁一 click links 就會自動叫 nas 幫你 download
手機我無試過

4*4TB raid 1 係 4TB
死 raid 行 raid 幾都有機會渣都無

raid 唔係 backup 既一種
切記 ...
觀星是答案 發表於 2019-4-13 18:00

我一心諗住隊4隻入去行2x4TB + 2x4TB = 8TB - raid 1
咁我而家4隻4TB隊入D918+ , 做唔做到8TB raid 1?
若我而家4隻4TB可以應點配置?  只有RAID 5 choice?