無法在街外直接 edit 家中 mycloud 的 word & excel, 有咩方法做到?

想問有無方法做到街外 edit 家中的 word & excel
而家我街外開mycloud 內個 word / excel 只會 download 份 copy 落手機, 好多時edit 完都忘了 upload 番上 mycloud 。。
用其他 NAS 做唔做到直接打開, 直接 edit???

謝謝. 唔該.

點解唔直接用google doc

點解唔直接用google doc
killuakam 發表於 2019-7-19 16:31

有用過, 仍有用緊, 做下簡單記錄 / 計數 / 備忘 都好夠用 & 方便,

但想同一 folder 內 放埋 相片 & video (日記 / 遊記 / report 之類..) 用用下好快 storage
size 唔夠大, 唔夠位, 都要搬入自己個 drive.
要用佢 gdoc & gsheet 格式, 搬去harddisk 後又唔方便,  send 比人開唔番. 都係 office  doc xls 大路些。

謝謝提起 google doc.

Synology Drive ?
funfunhk 發表於 2019-7-19 16:42

可能我咁樣用途真係要用到正式 NAS 。
好, 我睇睇。 thanks.

家用 & 想有行 raid 見 S 記有 DS218+ (2bay) DS718+ (2bay) DS918+ (4bay)
想問點去睇呢幾部部機行唔行到VM? (係咪貪心咗?)

搵到官網資料 - 行幾多部:
https://www.synology.com/en-glob ... _on_my_Synology_NAS

唔該☺

可能我咁樣用途真係要用到正式 NAS 。
好, 我睇睇。 thanks.

家用 & 想有行 raid 見 S 記有 DS218+  ...
lowcostlife 發表於 2019-7-20 06:31

如果想行 vm 裝 , windows 呢個只係 "做到"
實際操作上唔好有期望 (叫有個 vm 你可以 remote desktop 返去救命用咁解)

想問有無方法做到街外 edit 家中的 word & excel
而家我街外開mycloud 內個 word / excel 只會 download 份 ...
lowcostlife 發表於 2019-7-19 15:49

OFFICE 365, 最簡單最直接,乜都唔洗你裝,
WEBSITE開又得,屋企電腦又可以裝返套OFFICE直接開關檔
直接擺雲端,做做下手機跌落水,係雲端都幫你存好檔

NAS方案冇乜可能有微軟果個咁方便

回覆 1# lowcostlife

你個街外client係手機/tab/laptop?
個client本身有word excel 定用web interface?
用dropbox sync可以嗎?