公司IT人??? 直接上O365用onedrive啦....唔需要怕死NAS要揹鍋先
如果細公司, 用O365, 仲平過買兩隻NAS做backup

Hyper backup
日日做
1 份去usb hd
1 份去google drive

Hyper backup
日日做
1 份去usb hd
1 份去google drive
hkyung 發表於 2019-8-1 13:26

你backup幾大? google drive 要俾錢加size?

回覆 23# jda

BACKUP 1 / 3TB    買2T  hkd799 一年好似

上次部nas玩到咁, 其實仲有一份usb backup, 不過都嚇死 先有用google drive 念頭  

上次部nas玩到咁, 其實仲有一份usb backup, 不過都嚇死 先有用google drive 念頭  
...
hkyung 發表於 2019-8-1 16:07

降級唔嚇死, 只係代表有HDD故障, 換碟修復就得
損毀先驚

2 bay 果時已死一隻 正想換隻新又話埋咩system 有問題, 之後所有套件都用唔到, 只可以經 pc copy 番野落嚟

有冇留意呢款外置Dock
Stardom SR4-SB3
USB3.0,e-SATA
官方話係硬件RAID

公司用 NAS 一般做唔做 backup ? ....金句
lnchu 發表於 2019-7-27 11:07

我公司是用NAS來做Backup media, production用正常Server行VM做file sharing.

好多公司仔唔做backup
我試過有幾年
自己係公司私下做backup (當然係我有權力咁做)
但我無話比公司知
四年 ...
風十三 發表於 2019-7-27 15:33

咁都得, 算唔算拿公司資源賣返比公司??