[操作疑難] S記, 搬完左File去個網絡磁碟機, 我熄得電腦嘛?

我開左個網絡磁碟機(Z), 我搬哂D file入去後
入個NAS睇, 佢右上角寫住轉檔進度, LOAD得超慢
我想問電腦熄唔熄得?

第二個問題, 咁我搬左D file入網絡磁碟機(Z)
係咪代表已經放左入NAS?

第三個問題, 佢轉咩檔呀?

唔該哂各位, 新手, 乜都唔識

回覆 1# duckedog

我想問電腦熄唔熄得?
未息得,要等傳送完成
等右上角 ICON 停左先好關機

係, 要等傳送等icon 停左先完成

抄檔案係唔會自動轉檔

回覆  duckedog

入個NAS睇, 佢右上角寫住轉檔進度, LOAD ...
Jip仔 發表於 2019-9-2 10:27

唔該哂師兄
姐係好似平時咁搬file去個網絡磁碟機,雖然佢寫住搬哂,但都只係暫存。

要入NAS個桌面睇佢右上角進度

如果我熄左機,佢就會Pause左
下次開機,佢會繼續轉繼續Load

啲Data唔會無左架可

我咁理解有無錯呀?

via HKEPC Reader for Android

我想問電腦熄唔 ...
duckedog 發表於 2019-9-2 09:52

轉檔?

相?片?

查實過大量 file

最好經ftp

轉檔?

相?片?

查實過大量 file

最好經ftp
kofz 發表於 2019-9-2 15:35

可能我係用photo station

Ftp?

可能我係用photo station

Ftp?

duckedog 發表於 2019-9-2 16:01

唔洗轉檔用SMB

我的電腦/本機 -> 連線網路磁碟機(要先係NAS開檔案分享)
咁就當普通FOLDER 用,唔洗轉檔

我想問電腦熄唔 ...
duckedog 發表於 2019-9-2 09:52

我想問電腦熄唔熄得?
-->電腦同NAS都熄得, 不過NAS一般沒有必要熄

--> YES, 唔放心你可以係NAS file explorer double check

--> 如果你網絡磁碟機的folder有比photo station access, NAS 會自動產生thumbnail (所謂轉檔), 所以如果你有好多相, 又要入photo station, 建議係電腦裝"Photo Station Uploader",轉相快好多

回覆 3# duckedog

如果我熄左機,佢就會Pause左
下次開機,佢會繼續轉繼續Load
下次開機係唔會繼續

我想問電腦熄唔熄得?
-->電腦同NAS都熄得, 不過NAS一般沒有必要熄

第二個問題, 咁我搬左D file入網 ...
cwhsa 發表於 2019-9-2 16:42

仲有就係相片轉檔快慢

主要睇 nas粒 cpu效能

你可以查下轉檔時

Nas既 cpu食左幾多