[操作疑難] Win 10 網路資料夾設定

小弟一直用開WIN7 + SYNOLOGY 718+
我的電腦-->網路-->NAS-->打番NAS個USER NAME同PW就可以上下傳檔案

但升左上WIN10
開左本機就會見到個NAS 但唔洗LOGIN就可以CLICK到入到FILE, 但READ ONLY

想問下WIN10要點SET先可以好似WIN7咁有曬READ WRITE權限

我的電腦-->網路-->NAS-->打番NAS個USER NAME同PW就可以上下傳檔案

但 ...
唔識電腦人 發表於 2019-9-4 09:10

你係唔係記錄左帳號密碼

你係唔係記錄左帳號密碼
口o口 發表於 2019-9-4 14:10

WIN10 冇彈過視窗出黎可以打帳號同密碼

Ching係咪用SMB連NAS

開咗 Guest 戶口?

Ching係咪用SMB連NAS
Jip仔 發表於 2019-9-6 11:41

SMB係乜.........
就咁插著黎用咋

\\NASName or \\IP

eg:
\\SYNOLOGY718
or
\\192.168.1.100

*****     Update      *********
原來睇錯咗你去 Credential Manager 改返你嗰個nas嘅密碼,咁就得㗎喇。

但 ...
唔識電腦人 發表於 2019-9-4 09:10

主要因為你login變左.....你去Control Panel\All Control Panel Items\Credential Manager入面改番個password就OK