咁你有無換左機尾嗰把扇?

同埋師兄不如試下壓力測試試下會標高到幾多度?

我有粒1230v2擺左喺度,心思 ...
pockchop 發表於 2019-9-15 01:16

我部機長用, 唔方便做壓力測試喇
唔想加扇都得, 睇你部機用黎做咩
esxi下行不能說做transcoding其實都可以, 前題係要你無用盡晒8個thread

我部機長用, 唔方便做壓力測試喇
唔想加扇都得, 睇你部機用黎做咩
esxi下行不能說做transcoding其實都可 ...
勁爆小朋友 發表於 2019-9-15 02:30 AM

咁你行1240嗰部有無raid card? 我估無拉,如果有就熱上加熱⋯唔加把扇唔掂
除非你淨係行個不能說under esxi,再關左HT, 係咪咁?如果唔係好難做到長期唔過40度

咁你行1240嗰部有無raid card? 我估無拉,如果有就熱上加熱⋯唔加把扇唔掂
除非你淨係行個不能說under es ...
pockchop 發表於 2019-9-15 05:07

有 raid card, 有加風扇
"esxi下行不能說做transcoding" 未加風扇前已咁用
後來加左扇在機背pci-e slot位抽出, 旨在帶動果個死角及MB tray既積熱
長掛不能說vm x2, pfsense x1, win7 game server x1
不定時加行一兩個 win10
今朝實時無開冷氣只開長掛vm, 溫度如下

除非你淨係行個不能說under es ...
pockchop 發表於 2019-9-15 05:07

真係睇下你點 set,
我dedicate 左2個真core 1個假core (total 3 thread) 比做transcoding 個不能說
其他 vm 全部 share 同一個 resource pool (剩下的 2 真 core 3 假 core)
overall cpu utilization 好少過 50~60%, 哩個 loading 下粒 cpu 其實唔會點熱

咁你有無換左機尾嗰把扇?

同埋師兄不如試下壓力測試試下會標高到幾多度?

我有粒1230v2擺左喺度,心思 ...
pockchop 發表於 2019-9-15 01:16

反正換 cpu 唔難, 點解唔換落去試下先? 到時太熱最多咪換番轉頭

"esxi下行不能說做transcoding" 未加風扇前已咁用
後來加左扇在機背pci-e slot ...
勁爆小朋友 發表於 2019-9-15 09:14 AM

好詳細,謝謝!

請問係咪用原裝heatsink再自掛扇向外抽出?咁嘅話效果估計應好過換heatsink+扇組合⋯⋯

反正換 cpu 唔難, 點解唔換落去試下先? 到時太熱最多咪換番轉頭
勁爆小朋友 發表於 2019-9-15 09:38 AM

我換過上去,當時裝window行prime95 100% cpu load,標到上8、90度,跟住就覺得唔加扇無得玩⋯
esxi應該就好難會有100%cpu load掛

回覆 8# 勁爆小朋友
ilo 溫度假的 , 你永遠都唔會過40度,你可試下燒機,都只係顯示40 度唔郁.

我另一部機都用緊 E3 1265L (v1), 效能比不上 1240v2, 但與 1265L v2 相信差不遠, 有平買平就得 ...
勁爆小朋友 發表於 2019-9-15 00:42

1265l v1 同 v2 就差唔多 . 1240v2 快過 1265l v2 都幾多下,我之前都有 1265l v1 同 v2
可能你用d 野唔係咁食cpu , 所以覺得分別唔大 .

後來加左扇在機背pci-e slot ...
勁爆小朋友 發表於 2019-9-15 09:14

你的風扇那裡買,有link嗎?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)