[操作疑難] qnap nas 問題

我想請教各位大神,我有一部251a,想將251A入面所有野轉去473,想問問有咩方法唔經PC轉去新NAS

251A如下,東芝4T X2
473,SEAGATE IRONWOLF 10T X4

全部都係RAID 0

我想請教各位大神,我有一部251a,想將251A入面所有野轉去473,想問問有咩方法唔經PC轉去新NAS

251A如下 ...
pochaccoandxo 發表於 2019-10-19 19:57

將251A的2隻HDD1/2, 直接插去473的HDD1/2, 之後再在473做expand vol.

先謝師兄,但咁會唔會影響473個RAID 0?

先謝師兄,但咁會唔會影響473個RAID 0?
pochaccoandxo 發表於 2019-10-19 21:45

會, 如果你473本身有資料, 就要由251A copy去 473
同473, 4隻HDD唔應該Set Raid 0, 其中一隻HDD出問題, 便成個Raid的資料會沒晒, 除非你有做Backup另計

我就係想用251來做BACKUP,473主力

回覆 4# 炎冬

我係想將251所有野過哂落473之後再換251個二個HDD做BACKUP

我就係想用251來做BACKUP,473主力
pochaccoandxo 發表於 2019-10-19 23:04

你部473現在有沒資料? 沒就由251A migrate 去473
473有資料就251A copy去473

回覆 7# 炎冬

就係有DATA,咁我都係251慢慢COPY啦

回覆  炎冬

我係想將251所有野過哂落473之後再換251個二個HDD做BACKUP
pochaccoandxo 發表於 2019-10-19 23:07

473行Raid 0, 你是有3X TB用, 不過其中一隻HDD壞了就全LOST