[操作疑難] QNAP SSD cache or Qtier

如果有4隻8TB HD 行RAID 5, 如加條NVME SSD 行SSD cache or Qtier,
條NVME SSD 應該買512GB定1TB 呢?

如果有4隻8TB HD 行RAID 5, 如加條NVME SSD 行SSD cache or Qtier,
條NVME SSD 應該買512GB定1TB 呢? ...
5qg 發表於 2019-10-31 08:41

你NAS型號係咩? QNAP有分型號支持唔同模式

一般做SSD CACHE 要買兩條, 1條讀取,1條寫入
256GB都好夠(最好買MLC)

做QTIER的話,你就有咁大買咁大,因為佢會將所有HOT DATA搬多份去做分層
QNAP建議的方式係:

5HDD+ 2 SSD (快取 RAID 1) + 2 M2 SSD  (Qtier)
5HDD+ 4 m2 SSD (Qtier)
5HDD+ 2 SSD (快取 RAID 1)

回覆 2# s84292

Super thanks for your information

撘單問,而家 3xSSD RAID5,  加兩條NVMe 做cache 定Qtier 好?

我會撰第 "3" 自己做一個 volume

R/W cache...因為自己唔會一個檔讀好多次, 要連 UPS
tier... 我覺得似 raid 0... m.2 壞左唔可以 hotplug, onboard m.2 得 sata 速

同埋 cache 每次 shutdown / snapshot 佢會先清空個 cache, 而家d ssd d  有d 抄滿 100%會掉速, 同我每日snapshot 即係將 SSD 抄一次, 我覺得唔健康

撘單問,而家 3xSSD RAID5,  加兩條NVMe 做cache 定Qtier 好?
Marshall 發表於 2019-10-31 11:30

本身係SSD, 唔建議再加QTIER 或者CACHE

多一層處理本身其實係會慢左,SSD 本身已經夠快,唔需要

不如將兩隻SSD加堆入池好過,我唔知Q記有冇S記個SHR咁,可以隨時加新SSD加去

同埋 cache 每次 shutdown / snapshot 佢會先清空個 cache, 而家d ssd d  有d 抄滿 100%會掉速, 同我每日sn ...
tongkai 發表於 2019-10-31 11:54

CACHE 每次開關機會清? Q記獨有?
我自己用S記係唔會的,個SSD CACHE 除左你手動清之外,唔會無啦啦幫你清
佢只會清左RAM CACHE部分,SSD CACHE 仍然都仲係度
(我公司隻專門放電子書的NAS,尋晚重開機完,個SSD CACHE都仲係200GB佔用,命中都一直保持84%)

Qtier你加SSD時,係可以選擇該Qtier區係行 RAID 1, RAID5的,所以建議至少加兩隻行RAID1

做完 volume 冇再諗 cache / qtier, 所以唔知有冇改進, 但做 snapshot 時 clear cache係我第一次試用發現

Qtier 係可以行 raid, 但 m.2 冇  hotplug 都要關機換, 我覺得好危險

回覆 8# s84292