[操作疑難] 六,七年前的Synology DS211j夠唔夠今日用

多年前NAS與起時買左呢部機,
部機買左六,七年應該有,頭一兩年用過下,主要電腦備份,之後換電腦,改Cloud Backup後就放埋一邊閒置。
呢排想重新set個NAS糸統,俾家人Backup下電腦/手機檔案照片及玩下NAS其他function等。
想問下各位Ching意見,Synology DS211j同而家嘅DS218j,差別大唔大,
慢D唔緊要,有冇很多function舊機用唔到,software廠重有冇更新?
求各Ching賜教,謝謝。

211j 單核1.2GHz 128MB DDR2
218j 雙核1.3GHz 512MB DDR3
效能係有分別,新function都唔好預部218j行得掂
升級嚟有啲嘥氣
不過部211j用咗成七八年硬件老化可能都就夠期講拜拜

211j backup 就還可以,玩app就算la。
218j 會好少少,但just for fun。要用的話都係一步到位買返plus型號,但218+就免喇,等220+.。

主要電腦/電話備份, 還可用, 但一入 nas 內行畫面, 郁一下, 都要等...
我用緊 212j ... 就明白苦況.

# 等得既...都可用. 將來買新機, 唔好揀J 系.

Still no new 2020 models from Synology (except the very low-end 120j) ... so boring

我隻212j 都仲用緊, backup file 都ok 嘅
啱啱入左隻二手431+,諗住買過2隻4tb行raid , 抄哂過去新nas 後,塞埋2隻舊2tb 落去就算

以前用211j,大約3年前換咗216j,211j真係慢得好緊要,手機用DS Photo等login都等到唔想用,而且當copy一堆相片去部211j,咁就有排先出倒thumbnail

216j雖然都係dual arm cpu,但個整體效能比211j快咗成好幾倍,個人已經覺得接受倒; 211j只可以用黎做network drive,其他就咪用喇

211j本身都只係得~30MB/sec max左右
而家市面上是但任何一款NAS都快佢多多聲

211j 單核1.2GHz 128MB DDR2
218j 雙核1.3GHz 512MB DDR3
效能係有分別,新function都唔好預部218j行得掂
...
望月小妖 發表於 2019-11-4 03:03
211j backup 就還可以,玩app就算la。
218j 會好少少,但just for fun。要用的話都係一步到位買返plus型號 ...
worldcat 發表於 2019-11-4 08:53
主要電腦/電話備份, 還可用, 但一入 nas 內行畫面, 郁一下, 都要等...
我用緊 212j ... 就明白苦況.

# 等 ...
linggo 發表於 2019-11-4 10:06
我隻212j 都仲用緊, backup file 都ok 嘅
啱啱入左隻二手431+,諗住買過2隻4tb行raid , 抄哂過去新nas 後, ...
Shalala 發表於 2019-11-4 20:57
Still no new 2020 models from Synology (except the very low-end 120j) ... so boring
pc1668 發表於 2019-11-4 15:30

以前用211j,大約3年前換咗216j,211j真係慢得好緊要,手機用DS Photo等login都等到唔想用,而且當copy一堆相片 ...
wyhui5124 發表於 2019-11-4 21:21
211j本身都只係得~30MB/sec max左右
而家市面上是但任何一款NAS都快佢多多聲 ...
KinChungE 發表於 2019-11-5 00:20

謝謝樓上咁多位Ching寶貴經驗及意見。
咁我set番部機單做backup算了。
謝謝

基本backup 係OK, 其他野唔好諗了, 但要留時舊model 對應最大HDD 係幾多TB