[操作疑難] QNAP TS-653 Pro

有一隻QNAP TS-653 Pro用左好多年
突然間connect 唔到
之前reboot... 就只係show "Booting System"

試過
熄機,再offload 曬HDD,不過都係"Booting System"
亦試過
Firmware Recovery (https://wiki.qnap.com/wiki/Firmware_Recovery)
不過駁HDMI,都係冇反應,又係"Booting System"

打左上去
佢話要送去台灣整

想問下香港有冇地方會修理?

我之前都是咁,換ram後就正常返

我見原本係用 DDR3 1600 RAM
但我手頭上咁岩有一條 DDR3 1333 RAM

不過試左,都係唔work

我見原本係用 DDR3 1600 RAM
但我手頭上咁岩有一條 DDR3 1333 RAM

不過試左,都係唔work ...
mansik 發表於 2019-12-10 11:47

要用DDR3L 1.35V Ram,所以DDR3 1333 1.5V RAM一定唔得

換左一條 DDR3 1600 1.35v Ram
試過兩條 Ram槽
不過都係 "Booting system"

之前漏左講
HDD 已經offload曬
不過HDD Tray 會著紅橙,有時候3個著,但有時候1個著

我記得SATA port 是一張插卡,你試試拔走,睇睇能否開機。

我記得SATA port 是一張插卡,你試試拔走,睇睇能否開機。
stanley_chung 發表於 2019-12-12 15:05

係唔係講緊張DOM!?

係唔係講緊張DOM!?
mansik 發表於 2019-12-16 17:19

我記得紅圈是連接SATA CARD, 試試插拔走能否開機

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

係唔係駁果張 HDD 延伸卡果位?

係唔係駁果張 HDD 延伸卡果位?
mansik 發表於 2019-12-20 18:20

係,你可以試一試

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)