[操作疑難] [已解決] 求救: DS716+II 換RAM後不能開機 [還原左都唔得]

[已解決] 求救: DS716+II 換RAM後不能開機 [還原左都唔得]

各位師兄, 第一次發帖就係求救, 唔好意思.

我部DS716+II (跟機2GB RAM)用左3-4年, 早兩日想UPGRADE 8GB RAM, 係高登CF買左條 8G DDR3 1600. 返屋企換RAM.

換機前, 經正常關機後, 開CASE抽左兩部HDD出黎, 用吸塵機吸左塵, 都未用掃掃. 拆換完條2GRAM, 換返條新RAM, 裝返HDD之後 開機.

開機後問題出現了:
- 開唔到機期間,機內風扇一路有著, 機後LAN頭兩粒燈仔有閃.
- 前排除POWER燈外其餘燈無著, HDD / LAN1 / STATUS 都無著 (我只插LAN1)
- POWER 燈一路長閃, 閃左5-6分鐘, 就出現咇咇聲.
我長按POWER燈, 5-10秒先可以關機.
關機時STATUS / HDD1 / LAN1閃左5-6秒, 就熄左機.

之後, 我換返條 原裝2G RAM, 但結果都係一樣  
- 開唔到機期間,機內風扇一路有著, 機後LAN頭兩粒燈仔有閃.
- 前排除POWER燈外其餘燈無著, HDD / LAN1 / STATUS 都無著 (我只插LAN1)
- POWER 燈一路長閃, 閃左5-6分鐘, 就出現咇咇聲.

我長按POWER燈, 5-10秒先可以關機.
關機時STATUS / HDD1 / LAN1閃左5-6秒, 就熄左機.

請問應該點做好, 現在還原都唔得, 佢咇到我要熄機為止. 求救 ! 求救 !

會唔會換RAM 期間,唔小心整鬆了其他野?
我上網睇圖,條RAM 槽上面有條鐵頂住,會唔會插得唔好?試下將個外殻拆出來,再檢查有有地方鬆了?

Screen Shot 2020-01-03 at 1.01.53 PM.jpg

回覆 2# stanley_chung

你指拆開整個機殼?  咁未試, 因為我前後都裝插返條RAM兩三次, 確保插實. 都有無撞到其他嘢真係唔太知.

我今晚都要返去試下.  

唔知有無其他師兄可以指教.

回覆 1# CatMan333

While there might be other problems (most likely) ... my first question, are you using a 8G DDR3L?  It has to be low-voltage, as we know.

ps.
Previously I have had replaced my ex DS216+II with a Kingston 8G DDRL without any problem.

回覆 4# pc1668
如果插錯 DDR3L, 應該都係燒RAM,唔會燒板掛
不過,電子野有時候好難講...

回覆  pc1668
如果插錯 DDR3L, 應該都係燒RAM,唔會燒板掛
不過,電子野有時候好難講...  ...
stanley_chung 發表於 2020-1-3 13:17

I like to use Kingston notebook DDR3 coz there is only one model out there and it supports both standard and low voltage (auto adjust).  Never have a doubt.

"電子野有時候好難講" ... that's why I need to ask my first question, coz the NAS works fine before replacing the ram

回覆 3# CatMan333
你睇睇會唔會拆RAM 時,唔小心碰到紅圈果舊野,試下整番實佢。(唔好咁大力)
Screen Shot 2020-01-03 at 1.33.26 PM.jpg

回覆  CatMan333
你睇睇會唔會拆RAM 時,唔小心碰到紅圈果舊野,試下整番實佢。(唔好咁大力)
...
stanley_chung 發表於 2020-1-3 13:38

Indeed replacing 716+ ram is much more easy than the 216+II.   I need to disassemble the whole unit (almost) before reaching the ram slot.

回覆 3# CatMan333

yes, CF比左條8G 係 LOW VOLTAGE 1600MHZ 1.35V. 應該呢點係正確.
係KINGSTON 1611/8

回覆 4# pc1668

因為長按POWER關機, 佢都有比到反應同長按識得關機, 我希望係錯係啲其他地方 或者我攪錯左..  而唔係硬件問題.

現在我已經換返條2G RAM 情拀都係咁 而唔係恢復原狀, 所以 唔知攪錯咗咩. T_T