第一次用NAS幾個問題

新手第一次用NAS 本身打算買DS218+ 行mirror RAID 1
我本身打算買黎Backup電影, 電視劇同用黎大量BT (唔想用電腦BT)

有幾個問題
如果行RAID1 咁BT會唔會頻繁地時同時寫入2個HD 大幅做成2個HD壽命損傷? 定我應該2個HD都行Basic?

我本身prefer 2個HD都行Basic 主要唔想2個HD都有OS同軟件檔案
所以想每星期手動Hyper Backup (由Bay-1 to Bay-2) 想問可唔可以exclude OS and software, 同BT download folder?
Hyper Backup個原理係咩? 每次都成個 Disk 抄過去? 定會check integrity再根據改動backup?
另外萬一: Disk 1 有D file 損壞左個 會唔會照抄overwrite 個backup file?

麻煩晒各位ching解答

新手第一次用NAS 本身打算買DS218+ 行mirror RAID 1
我本身打算買黎Backup電影, 電視劇同用黎大量BT (唔想 ...
auqjra 發表於 2020-1-6 18:45

Raid 1 的話 , 各碟 write 的次數會相同 , 但我唔覺得依家既 BT software 會對 HDD 有嚴重影響
Hyper Backup 可選 folder 做 backup

Backup source 既 file 有問題 , Backup copy 當然亦會有問題 (如果個 file 本身 read 到的話)

如果按樓主所講,由bay 1 backup to bay 2, 其實不應用NAS,應該external hard drive會較合適. 再者,這做法其實對data沒有保障.
如果需要大量BT, 可以買隻SSD + external hard drive Case 連接router, 都有類似效果。
講番NAS好處,咁可以係家中 / 家外access data, 同時S 記的mobile apps 都好用。Photo / download 內置apps 都好用。file station 可以share d 私人珍藏俾老友。
2 Bay 行single drive, 真係用external harddisk 會平d, 建議行RAID 1, 萬一harddisk 故障都可以不用關機的情況下更換全新harddisk. 注意,RAID 1不是 backup!我看己有2隻external harddisk 定期插入NAS 做backup.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

bay1 抄去bay2
即係同一部電腦c: 抄去 d: 咁上下
中毒壞火牛燒底板就一齊byebye

Raid 1 的話 , 各碟 write 的次數會相同 , 但我唔覺得依家既 BT software 會對 HDD 有嚴重影響
Hyper Back ...
觀星是答案 發表於 2020-1-6 20:17

Synology出個Btrfs話可以檔案自我修復, 咁可唔可以避免HD運作時出現的bad block?

回覆 3# stanley_chung
因為我懶唔想每次都搵個HD, 線又插入部機到  想插定入去想backup就backup

回覆 4# TH30

抄去其他drive點解會冇保障?
就算抄到半會突然熄電腦D資料仲會係到

如果壞火牛燒底板整返好之後插入去應該都會讀到? (好似HD Docking咁)

我答返自己問題

Hyper Backup個原理係咩?
Hyper Backup features block-level incremental backup to back up only the modified/added data chunks of a file after first-time backup, rather than the whole file. It can significantly reduce storage usage, outperforming file-level incremental backup adopted by traditional backup solutions and some other NAS backup services.

回覆 7# auqjra
我自己用Q 牌 (4Bay, 4xHDD @Raid 5 + 2隻m.2 SSD 做Qtier),都有hyper backup apps. 我每隔1-2個月攞隻external hdd 插入做offline backup. Total file size 6.86TB, updated size 288GB, 大約45分鐘完成,都算快。

Screen Shot 2020-01-07 at 5.47.13 PM.jpg

Synology出個Btrfs話可以檔案自我修復, 咁可唔可以避免HD運作時出現的bad block? ...
auqjra 發表於 2020-1-7 16:07

BTRFS 有 checksum ,可以避免 silent data corruption 呢類問題

BTRFS 有 checksum ,可以避免 silent data corruption 呢類問題
觀星是答案 發表於 2020-1-7 20:56

就我所知s記既用法係齋detect only? 因為用mdadm instead of btrfs raid
如果要restore at least係要有份secondary copy, 有錯指正