[操作疑難] 買錯垃圾 Synology DS218+,求救!!!!

又係我 無錯, 我部DS218+ 又壞左啦.
自2017年10月買入第一部DS218+開始,
我已經壞左4部DS218+.

第一次: (2017年10月) 買返黎隻果陣隻火牛已經有問題, 開唔到機, 即時拎去換過第二部。
第二次: (2018年5月) 當時有喺度報告過, 死況: 無法開機。最後RMA左 https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2443115
第三次: (2019年3月) 當時又有喺度報告過, 死況: 開到機, 但每次正常關機 (透過DSM shutdown) 後, 部機都會話 Entered Degraded Mode。最後又RMA左 https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2491605
第四次: (2020年1月) 昨日返到屋企見到部機熄左, 嘗試開機後見到風扇有轉, 但部機所有嘅燈都無著, 嘗試登入DSM見到re-direct左去Synology Web Assistant顯示部機Detect唔到任何harddisk。2年保養已過, 無得再RMA.

(P.S. 我部機一直以黎都係放喺一個通風, 開揚, 唔潮濕, 無電器喺附近嘅地方。)

有無咩防雷拖板推介...

回復 kin1111kin

我無話青線斷,只想講,如電路上有問題,電線帶電係好常見…因為有好多無牌人仕加改位亂 ...
tommy913 發表於 2020-1-25 18:39

如果係質疑電力質素
最少要用蛋,睇吓有冇駁錯
專業少少就用他錶,睇吓電壓(V)有冇大幅波動
真正專業就用示波器睇吓乜事
一般無風扇牛,抗突波都唔夠電腦幾百W牛性能禁好

另外, 蘇底漏電過氣,漏電斷路器唔識跳時有,重未計鬼五馬六偷氣駁法
見怪不怪

用過幾部218 play, 都無壞過。
不過遇過兩次無拿拿其中一隻HDD degrad左, 其實隻HDD係正常。用返同一隻HDD ...
321 發表於 2020-1-16 13:30

小弟也是, 2X 218+, 2X DS-620 Slim, 1X 918+, 1X DS-120J, 1X DS-1618+, 1X 2419+, 也 Touch wood, 工作正常, 一隻半隻 Harddisk 出過 warning 就試過.

via HKEPC Reader for Android

回復 kin1111kin

我無話青線斷,只想講,如電路上有問題,電線帶電係好常見…因為有好多無牌人仕加改位亂 ...
tommy913 發表於 2020-1-25 18:39

c兄話得我冇牌笑有牌,我估c兄應該是有C牌,因揸A或B牌的人通街都係,講真我真係冇C牌
另外樓主現在轉咗咩機
如果218+真係咁易壞,相信呢道都好多c兄發文報告,就像當年Q記某形號一樣

我有部 DS210J 還健在

回復 81 #kin1111kin

我無話青線斷,只想講,如電路上有問題,電線帶電係好常見…因為有好多無牌人仕加改位亂咁借青氣就有機出現這情況…算啦,無牌笑有牌,有牌果d又喇一定識做,呢度個個都係師父!唔再回喇

回復 madebyp90

牌我有…但青線有電但唔跳mcb同水氣並不罕見…
例如30A鐵曲會自己跳,好多電燈師父都唔信 ...
tommy913 發表於 2020-1-24 13:34

C兄,青線有電即係有回路,青線即是N呀,唔係水線呀!斷青件電器根本會唔着,或三相箱單相電借青,但又唔同相,借個條又斷開,但咁會變380V,電器會燒

冇關係,j 版都可以用足10幾年
killuakam 發表於 2020-1-22 15:50

我正有一部210J在每日PT

回復 73 #madebyp90

牌我有…但青線有電但唔跳mcb同水氣並不罕見…
例如30A鐵曲會自己跳,好多電燈師父都唔信,但我都見過