電器呢家野撞手神???
有部份係, 亦有部份唔係
因為有D ching用野, 經常都十年八年都唔壞
相反, 有D ching用野就經常壞
咁樣就好難話係撞手神

回覆  mu3ic

如果synology plus 系列新model ,還沒有built-in 5/10GB LAN,

仲用GB LAN嚟招呼客仔.

如 ...
dds 發表於 2020-1-12 13:41

218+/418+後繼機基本上唔使諗
個人估計, Syno冇DS10xx級數都唔會俾5/10G lan俾你
最多只會俾dual 1G你

不嬲spec都係Syno比人差一大截

我應該等DS220+好定係買QNAP TS-251D 好

我應該等DS220+好定係買QNAP TS-251D 好
mu3ic 發表於 2020-1-12 19:52

其實硬件不是synology 強項,不過q記聽講成日炒系統

218+/418+後繼機基本上唔使諗
個人估計, Syno冇DS10xx級數都唔會俾5/10G lan俾你
最多只會俾dual 1G你

...
KinChungE 發表於 2020-1-12 15:58

S 記成日孤寒 d hardware 錢
個 OS 都寫得咁辛苦啦 , 家用 High end 機俾粒 mobile i3 黎玩下啦
仲成日攬住粒 Celeron J

S 記成日孤寒 d hardware 錢
個 OS 都寫得咁辛苦啦 , 家用 High end 機俾粒 mobile i3 黎玩下啦
仲成日攬 ...
觀星是答案 發表於 2020-1-12 20:35

To be honest, Celeron J is very ............ weak

回覆 34# j-lee
聽講
我用咁耐就未試過
syno自炒我自己遇過 仲要btrfs
好彩livecd boot返linux backup返第二隻NAS度

回覆  j-lee
聽講
我用咁耐就未試過
syno自炒我自己遇過 仲要btrfs
好彩livecd boot返linux backup ...
9658@transperth 發表於 2020-1-12 22:01

師兄覺得N記同S記邊間好?
我考慮緊等DS220+ 或者買 QNAP TS-251D

師兄短時間內死4隻nas確是少見,如質量有問題應有很多師兄投訴,好像當年Q記一樣很多師兄相繼死NAS某一型號
既然師兄玩開音響,應該(可能)會用電處,咪試下將NAS插入電處,聲音也有幫助,也買個安心,自己試過某日家裡跳制,有插電處的918+  4隻hdd冇事,另一部453A冇插電處就死咗2隻hdd, 所以現在我攞部舊電處俾4部NAS用

While the so-called new model is using J4005 (Q4/2017), J4025/4125 (Q4/2019) are there now!

https://ark.intel.com/content/ww ... up-to-2-90-ghz.html