[操作疑難] 買錯垃圾 Synology DS218+,求救!!!!

又係我 無錯, 我部DS218+ 又壞左啦.
自2017年10月買入第一部DS218+開始,
我已經壞左4部DS218+.

第一次: (2017年10月) 買返黎隻果陣隻火牛已經有問題, 開唔到機, 即時拎去換過第二部。
第二次: (2018年5月) 當時有喺度報告過, 死況: 無法開機。最後RMA左 https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2443115
第三次: (2019年3月) 當時又有喺度報告過, 死況: 開到機, 但每次正常關機 (透過DSM shutdown) 後, 部機都會話 Entered Degraded Mode。最後又RMA左 https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2491605
第四次: (2020年1月) 昨日返到屋企見到部機熄左, 嘗試開機後見到風扇有轉, 但部機所有嘅燈都無著, 嘗試登入DSM見到re-direct左去Synology Web Assistant顯示部機Detect唔到任何harddisk。2年保養已過, 無得再RMA.

(P.S. 我部機一直以黎都係放喺一個通風, 開揚, 唔潮濕, 無電器喺附近嘅地方。)

行raid 1 or single drive? 如果single driver, 可用USB docking connect window 再安裝driver 應可睇到h ...
stanley_chung 發表於 2020-1-11 18:15

default shr btrfs

想問一下, 218+價位, 有咩代替品? QNAP TS-251D?
https://www.qnap.com/zh-hk/news/ ... 3%E6%87%89%E7%94%A8

回覆  6seven

有同感,樓主係咪住村屋?可能電壓唔太穩定出事,
試下加隻 NAS。 ...
永恆的回憶 發表於 2020-1-11 21:03

私樓

有沒其他電器同1個蘇位都經常有問題?
可能試加改用防雷拖板..
炎冬 發表於 2020-1-11 21:32

有好多音響share緊同一個蘇位, 但其他音響都無問題

師兄其實你確是奇遇,一連壞多次是好少見,其實除非你係金耳朵,有D又選電源相缐.又用咩插頭,加filter,否 ...
j-lee 發表於 2020-1-12 10:45

有,剩係電源線,變壓器果d野加埋都過萬

回覆  mu3ic

平Solution,  買隻 APC 300W / 500VA UPS.

貴Solution,  叫電力公司,改家居3相供電. (可以 ...
dds 發表於 2020-1-12 12:17

Synology今年會出新機款?

我應該等DS220+好定係買QNAP TS-251D 好

回覆  j-lee
聽講
我用咁耐就未試過
syno自炒我自己遇過 仲要btrfs
好彩livecd boot返linux backup ...
9658@transperth 發表於 2020-1-12 22:01

師兄覺得N記同S記邊間好?
我考慮緊等DS220+ 或者買 QNAP TS-251D

如果想買返隻UPS / 防雷拖板, 有咩介紹