回覆 8# KinChungE

我其中一部 NAS 就係用 Toshiba Enterprise,因放廳,深宵睇電視好應聲,嘈到俾屋企人投訴,
除低頻聲外又有高頻吱吱聲,屋企人聽到以為屋內有老鼠。
呢家加咗幾個音響用吸音海棉墊底,減低咗木架共嗚,先稍為好啲。
但係又唔知邊隻 Enterprise HDD 無咁嘈而效能又高。

回覆  KinChungE

我其中一部 NAS 就係用 Toshiba Enterprise,因放廳,深宵睇電視好應聲,嘈到俾屋企人投 ...
永恆的回憶 發表於 2020-1-21 19:46

可以答你, Enterprise既一定嘈
相對地Seagate靜過Toshiba / Hitachi(WD Gold / WD Ultrastar)
但係離價堅離地, 唔會考慮

我唔洗佢效能高
靜就ok,因為我主要都係行lan backup資料.
但係咁之之隻隻聲就接受唔到..
WD RED同BLUE有咩分別?

可以答你, Enterprise既一定嘈
相對地Seagate靜過Toshiba / Hitachi(WD Gold / WD Ultrastar)
但係離 ...
KinChungE 發表於 2020-1-21 23:20

wd he唔嘈,當年12T $3400,而家$2600

5年保其實唔貴
mybook 12T拆盒都$1500

回覆  KinChungE

綠色已經係最靜了?
唔知會唔會我隻hdd舊款關係?
隻綠色都差唔多6 7年前買
一放落n ...
gn01934130 發表於 2020-1-21 12:27

我隻918+ ,bay1行3T green,如果唔配nvme ssd比佢,bt會嘈
因為不停read/write

配256gb raid1
一晚都冇幾多次read/write

wd he唔嘈,當年12T $3400,而家$2600

5年保其實唔貴
mybook 12T拆盒都$1500 ...
madebyp90 發表於 2020-1-21 23:38

Mybook拆盒果種He 5400rpm唔嘈
但係普通He一樣嘈 (冇Toshiba Enterprise咁嘈, 但係嘈過WD Green)