我部S記 216J 都好一段日子,想換機.但...

Hi

我大約7年之前購買了212J , 行到今日.想換一個.
但我想知道有沒有人直接將 NAS 做 router 再接 hubs 去其他電腦到用?

212J  得一個LAN 頭, 又無WIFI, 點做ROUTER?

回覆 1# wueddie

唔知有無wifi hub呢樣野?

印象中212J  仍有PPPoe dialer.

唔怕煩,又識得maintain,   玩下無防.

不過又特登買隻 "dumb hub",  又開多部PC or Pi-4 做wifi hotspot.   當學吓野OK的.

利申:曾經擁有212J,  之後賣咗,到qnap 出251a後先再用返NAS.

j=垃圾,你當佢純nas算啦

可能我的 subject 大家誤會了... 我本身是用212J , 但太舊想買一個新的 NAS.
想知道市場上有沒有 NAS + Router 功能? 我屋企只有2部電腦是要LAN 線~其他DEVICES 都是 wifi . 我對呢個NAS 市場不是太熟悉 , 想問下呢到各 ching 有什麼高見

j=垃圾,你當佢純nas算啦
madebyp90 發表於 2020-1-22 23:20

se 都係..

可能我的 subject 大家誤會了... 我本身是用212J , 但太舊想買一個新的 NAS.
想知道市場上有沒有 NAS + Ro ...
wueddie 發表於 2020-1-23 09:43

NAS 你要用黎做咩先? backup? storage?

如果backup 有好多router 都可以入一個hdd
如果係打算行raid + 其他function, 你都係買2件啦

NAS 你要用黎做咩先? backup? storage?

如果backup 有好多router 都可以入一個hdd
如果係打算行raid  ...
168bbs 發表於 2020-1-23 11:13

其實都係放下 file 去 hdd 到, 屋企成員手機 sync photo 去個 hdd 到, 都沒有其他了.

想知道市場上有沒有 NAS + Ro ...
wueddie 發表於 2020-1-23 09:43

Synology有DHCP Server同PPPoE, 不過未試過用NAS當Router用, 但用Synolog又唔知port forward點set.

另外QNAP都有DHCP Server, 不過都是唔知點set port forward同masquerade

其實都係放下 file 去 hdd 到, 屋企成員手機 sync photo 去個 hdd 到, 都沒有其他了. ...
wueddie 發表於 2020-1-23 11:40

https://www.amazon.com/NETGEAR-C ... R4700/dp/B0092ML8QW

有無新VERSION 我就唔知
呢隻2013年既