可能自己砌部實際D.
Gen 8 Case +
ASRock Rack ITX
+ E-2274G / E-2288G

GEN10 Plus 衰在 冇NVME 、外置牛、 ilo要另賣卡

回覆 27# 諸葛亮

應該細部左吧
飛走CDROM位,改用外置牛
雖然HDD BAY 打橫,感覺長身左

15/16緊部Gen7 應該升去Gen10 or Gen10 plus

同spec s記1620xs可能過萬
madebyp90 發表於 2020-2-12 11:00

S記軟件值錢

可能自己砌部實際D.
Gen 8 Case +

+  /  

GEN10 Plus 衰在 冇NVME 、外置牛、 ilo要另賣卡 ...
freefdhk 發表於 2020-2-12 23:03

好有趣已組合,但好熱

回覆  諸葛亮

應該細部左吧
飛走CDROM位,改用外置牛
雖然HDD BAY 打橫,感覺長身左

15/16緊部Gen7 應該 ...
cyruschan112 發表於 2020-2-13 03:11

咁打橫都唔係咁方便

回復 諸葛亮

如果有32G一條的話,可能可以去到64G呢?

via HKEPC Reader for Android ...
fred2088 發表於 2020-2-12 18:46

之前gen 8 有16G 一條都有人咁講話upgrade 到32G

之前gen 8 有16G 一條都有人咁講話upgrade 到32G
諸葛亮 發表於 2020-2-13 23:36

係真唔係 ?
Taobao 見 DDR3  UDIMM ECC 有 16G 單條. 不過成6~ 8舊水. 太貴唔敢試. 買錯沒其他野可以用
如果Gen8 玩到32G RAM 就沒咩必要上 Gen 10 Plus 了
https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=1#detail

外國FORUM 見話係BIOS 限制了.
有人建議HPE 開放支援更高.
不過2017年之後其實都有幾次BIOS 更新.
不過唔知會唔會已經支援.  
https://homeservershow.com/forum ... p-microserver-gen8/

期待有米王會買來試試.

係真唔係 ?
Taobao 見 DDR3  UDIMM ECC 有 16G 單條. 不過成6~ 8舊水. 太貴唔敢試. 買錯沒其他野可 ...
freefdhk 發表於 2020-2-13 23:56

我都係咁話,用到 32GB RAM 真係無需要升級,我會繼續用 Gen8

係真唔係 ?
Taobao 見 DDR3  UDIMM ECC 有 16G 單條. 不過成6~ 8舊水. 太貴唔敢試. 買錯沒其他野可 ...
freefdhk 發表於 2020-2-13 23:56

事實係無人試過....

事實係無人試過....
諸葛亮 發表於 2020-2-14 03:01

有無師兄有兩條比我插一插試下呀