[操作疑難] Synology Drive Client backup 問題

如果設定每日 BACKUP, 知唔知佢係每次都完整 COPY 一份. 定係識做對比 + - 咁 COPY 去(似robocopy)???

因為成 100GB 經 internet 每日完整 COPY 一份都好佔資源........

如果設定每日 BACKUP, 知唔知佢係每次都完整 COPY 一份. 定係識做對比 + - 咁 COPY 去(似robocopy)???

因 ...
199hehehaha 發表於 2020-6-1 23:13

應該係係咁加上去,

想借位問問其實雙向同步係點...?
我想兩部機一齊用,但係如果我係其中一部機加個file,咁佢會多左我明白
但係如果del左另一部識自動del?

想借位問問其實雙向同步係點...?
我想兩部機一齊用,但係如果我係其中一部機加個file,咁佢會多左我明白
但 ...
mop 發表於 2020-6-2 00:34

Synology Drive Client係比pc去nas既軟件,1. 雙向係pc加,nas就會加,減就會減,
2.只下載nas有既野落pc,pc既野唔會up去nas。
3.pc有既野就會up去nas,nas多左既野唔會下載去pc。

via HKEPC Reader for Android

但係我一邊NAS開server另一邊開client佢都係show兩個NAS公仔
但係我就係諗,即係單向係全部跟PC (你意思)
隻雙向就跟PC 但係NAS可以有不同...

但係我一邊NAS開server另一邊開client佢都係show兩個NAS公仔
但係我就係諗,即係單向係全部跟PC (你意思)
...
mop 發表於 2020-6-2 11:48

雙向係PC有咩NAS就有咩,
NAS有咩PC就有咩,
PC加了資料就會自動同步去NAS,PC刪除也會同步NAS去刪除,
你用其他產品入NAS去加或減資料,PC也會同步去加/減。

唔明......我唔想用 “SYNC”因為我要儲7日BACKUP。不過今晚都搵個FOLDER試下先。THX

via HKEPC Reader for Android

7日backup用snapshot replication得唔得?

呢個算唔算snapshot ?

呢個算唔算snapshot ?
199hehehaha 發表於 2020-6-3 23:22

呢個先係快照