[操作疑難] NAS 連線速度問題

大家好
想請教各位師兄
小弟買左隻DS220+ 配2隻WD 12TB Element 拆出來的HDD
但upload 速度比較慢, 想問下大家係咪正常

小弟個配置係用
1. Tp-link mesh router (netvigator 連mesh 再連NAS)
2. 房的PC 以WIFI 連接 NAS

請問各位, 如果個UPLOAD SPEED 由5XX KB -10MB 係咪正常? 我見佢個速度比較波動
應該點做可以加速?
感激大家

大家好
想請教各位師兄
小弟買左隻DS220+ 配2隻WD 12TB Element 拆出來的HDD
但upload 速度比較慢, 想問下 ...
Darkness 發表於 2020-8-25 14:07

你試咗pc直接lan線駁住nas先啦

回覆 2# kelkmk

多謝師兄, 已經試過直接將pc lan 位插去NAS LAN 但好似無咩反應 (即係唔識兩者互連)

回覆  kelkmk

多謝師兄, 已經試過直接將pc lan 位插去NAS LAN 但好似無咩反應 (即係唔識兩者互連:ador ...
Darkness 發表於 2020-8-26 09:58

師兄你兩部機要fix返ip先

回覆  kelkmk

多謝師兄, 已經試過直接將pc lan 位插去NAS LAN 但好似無咩反應 (即係唔識兩者互連:ador ...
Darkness 發表於 2020-8-26 09:58

你應該NAS插線去Router先

你應該NAS插線去Router先
KinChungE 發表於 2020-8-26 17:28

我個人慣咗撇除所有外在因素

我個人慣咗撇除所有外在因素
kelkmk 發表於 2020-8-26 18:02

你應該是 PC <-LAN-> Router <-LAN-> NAS

試了去唔去到1Gbps先

多謝各位師兄
幾經努力後, 發現原來係Router 設定問題, 已提升到40MB/SECOND
不過想請教下大家, 其實呢個速度算唔算正常?