[操作疑難] 1部S記NAS可以起多個Cloud嗎?

我想自己一個

再俾公司其他同事share用另一個

S 記個 cloud 是指 Drive 吧。那一向是分USER 的。自己東西唔好放在大share 到就可以。不過大Share 可不也分兩個,比如不同 部門 咁又唔知。

回復 1 #kcthomlau

用Cloud 是咩意思?
是否user呀?

via HKEPC Reader for Android

回復 kcthomlau

用Cloud 是咩意思?
是否user呀?

via HKEPC Reader for Android
jackwong717 發表於 2020-9-5 18:29

我係指cloud station

S 記個 cloud 是指 Drive 吧。那一向是分USER 的。自己東西唔好放在大share 到就可以。不過大Share 可不也 ...
t1174-3 發表於 2020-9-5 14:55

即係只要分folder set權限
大家見到既野就唔一樣?

即係只要分folder set權限
大家見到既野就唔一樣?
kcthomlau 發表於 2020-9-5 20:13

正常cloud station預設係每人只見到自己既野, 一人一folder
任何野都唔會share

我想自己一個

再俾公司其他同事share用另一個
kcthomlau 發表於 2020-9-5 13:29

cloud station phaseout 咗, 而家係 synology drive.

synology drive private folder 定係  share folder 都冇問題喎.

搭單再問
如果我4 BAY先裝2隻HDD
諗住日後擴容再加HDD自動加大容量
全部合併當一個storage volume咁應該用邊個?
SHR嗎?

搭單再問
如果我4 BAY先裝2隻HDD
諗住日後擴容再加HDD自動加大容量
全部合併當一個storage volume咁應該用 ...
kcthomlau 發表於 2020-9-5 22:57

SHR 定係 RAID1 都得. 不過諗住日後有可能唔同 size hdd, SHR mode 比較好.

SHR 定係 RAID1 都得. 不過諗住日後有可能唔同 size hdd, SHR mode 比較好.
pctine 發表於 2020-9-6 00:11

RAID1好似係1:1做backup