[操作疑難] 關於QNAP用PLEX 問題, 請幫幫手.. 謝

我部QNAP裝左PLEX, SET好晒..
但如果我遲D想換過部QNAP NAS,
O甘PLEX  資料庫點做呢?
點樣轉去新果部NAS呢?
謝謝..

lnchu 發表於 2020-9-8 14:46

THX.. 但我唔識用SSH...
等我再上網望望..

裝好部新既 plex,抄番晒 d files 過去唔得咩?

你用1.19.5以上的版本,只需要複製PlexData share內的資料

https://forums.plex.tv/t/plexdata-share-for-qnap-systems/608529

你用1.19.5以上的版本,只需要複製PlexData share內的資料
iamderek 發表於 2020-9-8 15:57

睇完都唔明.. 哈哈..

裝好部新既 plex,抄番晒 d files 過去唔得咩?
benny0913 發表於 2020-9-8 14:59

其實我連D FILES O係邊都唔知

回覆 7# ckyp
如果你用1.19.5以上的版本,會多了一個叫PlexData的share folder,裏面會有哂Plex的config。你在新NAS安裝好Plex,再從舊NAS抄整個PlexData去新NAS就得。當然你在新舊NAS啲片的share和folder structure要一樣。

回覆  ckyp
如果你用1.19.5以上的版本,會多了一個叫PlexData的share folder,裏面會有哂Plex的config。你 ...
iamderek 發表於 2020-9-9 20:41

我係1.19.5.3112.. 但唔見有SHARE FOLDER..
當升上去1.20果時.. 佢又話開唔到PlexData o既Folder...
QNAP O既PLEX 真係特別煩.. 哈哈

iamderek 發表於 2020-9-8 15:57

我終於知道點樣搵到個SHARE FOLDER了.. 但COPY果時超慢.. 由其係metadata 個folder, copy果時得幾K..
係唔係正常呢.. 要COPY 幾百MB喎.. THX