大家用緊咩 router?

好似係去寬頻版啱啲…但其實我最關注嘅係個 NAS 嘅設定同埋檔案存取效能。仲有一啲功能例如 NAT loopback 、合併 lan 之類。見有啲電競 router 效能好似幾高但又無講其他功能。
大家用緊咩 router?

其實玩得NAS嘅,或多或少都步向伺服器級別進發,繼而一步一步向網路專業化。

專業化網路的話,基本上不會單靠一個router就算,而係router, switch, AP分開。

Switch玩managed的可以行LACP/VLAN嘅;wireless AP分開,放係屋企走廊天花位。
而router嘅,一係就買中小企嘅router,一係就DIY自己動手玩pfsense/R2s之類的。

via HKEPC Reader for Android

好似係去寬頻版啱啲…但其實我最關注嘅係個 NAS 嘅設定同埋檔案存取效能。仲有一啲功能例如 NAT loopback  ...
dls2046 發表於 2020-12-27 15:55

真係想要高性能 / 多功能,就唔會用家用 router
正如樓上所講,拆 3 件係基本

我自己用緊 mini pc 配 pfsense ,一隻 SFP+ switch 再加一隻吸頂式 AP 放 wifi

Budget 幾多先!?

一晒啲兵器名; 唔係CCIE或同級 都唔好答咀  (我路過咋 )
電競 router 都留畀電競一族用

21世紀家庭網絡標配 "...基本上不會單靠一個router就算,而係router, switch, AP分開"  對

其實玩得NAS嘅,或多或少都步向伺服器級別進發,繼而一步一步向網路專業化。

專業化網路的話,基本上不會 ...
tingcrab 發表於 2020-12-28 00:59

直接把公司的舊設備帶返家中? 但是風扇聲好似風筒這樣很難接受!

買隻有Link Aggregation 功能 router 咪得囉
e.g. mikrotik router

用舊電起隻software roter啦,500元左右已超強功能,當然係係要識set up啦。

搶灘 US$15 - $28 , 用它來先鍛鍊耐性及基本功。

搶灘 US$15 - $28  , 用它來先鍛鍊耐性及基本功。
postmaster 發表於 2020-12-28 06:00

R2S?

個人認為R4S較實際

搶灘 US$15 - $28  , 用它來先鍛鍊耐性及基本功。
postmaster 發表於 2020-12-28 06:00

佢玩來玩去都係openwrt多
冇乜好玩