[操作疑難] Synology Drive 備份問題

師兄們好, 小弟岩岩開始用DS720+  

想請問一下, Synology Drive備份有個"於遠端備份目的地資料夾上保留己從本地端刪除的檔案"

我發現有個問題, 如果我唔係刪除, 係移動, nas會保留舊路徑上的檔案, 然後在新的路徑上複製一次

咁樣係咪每次我一搬資料, 佢都會係咁? 保留既檔案會唔有限期然後自己刪除?

我係 Synology Drive管理主控台既團隊資料夾入面發現佢有歷史版本數呢樣野, 係咪去到某個版本就會識得刪除我Duplicate 既檔案呢?
又式者我想還原, 應該要點做?

如果唔想容量係咁跌, 我係咪應該關左呢個功能呢?

第一次用NAS, 希望師兄指教指教, 感謝

我發現有個問題, 如果我唔係刪除, 係移動, nas會保留舊路徑上的檔案, 然後在新的路徑上複製一次
咁樣係咪每次我一搬資料, 佢都會係咁? 保留既檔案會唔有限期然後自己刪除?

>> 其實你 move data 意思就係 NAS 舊資料保留. 又新增咗資料. 如果你擔心 NAS 資料爆晒, 最好嘅方法就係開啟歷史版本功能. 保持 client 同埋 NAS 同步.

我係 Synology Drive管理主控台既團隊資料夾入面發現佢有歷史版本數呢樣野, 係咪去到某個版本就會識得刪除我Duplicate 既檔案呢?
又式者我想還原, 應該要點做?

>> 重要 share folder 開啟歷史版本功能. 版本數唔需要太多, 另一方面使用 snapshot 快照.

咁樣係咪每 ...
pctine 發表於 2021-1-4 13:33

謝謝師兄回覆,

其實你 move data 意思就係 NAS 舊資料保留. 又新增咗資料. 如果你擔心 NAS 資料爆晒, 最好嘅方法就係開啟歷史版本功能. 保持 client 同埋 NAS 同步.

>>我係move data意思係係電腦由A 資料夾搬左去B 資料夾(同一主目錄下, 主目錄就係SET左係NAS做備份)

重要 share folder 開啟歷史版本功能. 版本數唔需要太多, 另一方面使用 snapshot 快照

>>有少少唔明歷史版本 同SNAPSHOT 快照分別, 不過我兩個都有開, 歷史版本要點恢復?

謝謝指教!

印象中移動或資料夾改名 , 都會變成雙重儲存 , 曾經有D 高層興起將D頂層資料夾改名加符號數字排序 . 結果備份碟就時多左倍使用量.

當年未有 Locky 類病毒 , 所以唔洗玩 歷史版本 / 陰影複製 ,
所以台 Fileserver (windows server) 冇即時爆位 , 只係 backup drive 爆位.

不過而家 S/Q NAS 其實應該識得自己 映射返去不同位置.
甚至好似 Cloud Server 咁 相同sha/md5 讀取時就會只保留一份自己對應返.

不過而家 S/Q NAS 其實應該識得自己 映射返去不同位置.
甚至好似 Cloud Server 咁 相同sha/md5 讀取時就會只保留一份自己對應返.
freefdhk 發表於 2021-1-4 15:16

師兄意思係就算NAS 係新位置複製左多一份出黎都只會映射返去一個源頭, 唔會用左雙重既容量嗎?

謝謝師兄回覆,

>>有少少唔明歷史版本 同SNAPSHOT 快照分別, 不過我兩個都有開, 歷史版本要點恢復?
feli 發表於 2021-1-4 14:50

如果用開 synology drive 歷史版本, 佢嘅意思係每一次 save file 都有一個版本. 喺 synology drive 可以搵返舊版本資料.

snapshot 就唔係咁, 佢淨係 keep snapshot 當時嘅版本.

師兄意思係就算NAS 係新位置複製左多一份出黎都只會映射返去一個源頭, 唔會用左雙重既容量嗎? ...
feli 發表於 2021-1-4 16:17

如果你行 btrfs 同 DSM 控制台 enable file fast clone function.

回覆 7# pctine

了解, 唔該師兄,今晚返去研究下先