我發現有個問題, 如果我唔係刪除, 係移動, nas會保留舊路徑上的檔案, 然後在新的路徑上複製一次
咁樣係咪每次我一搬資料, 佢都會係咁? 保留既檔案會唔有限期然後自己刪除?

>> 其實你 move data 意思就係 NAS 舊資料保留. 又新增咗資料. 如果你擔心 NAS 資料爆晒, 最好嘅方法就係開啟歷史版本功能. 保持 client 同埋 NAS 同步.

我係 Synology Drive管理主控台既團隊資料夾入面發現佢有歷史版本數呢樣野, 係咪去到某個版本就會識得刪除我Duplicate 既檔案呢?
又式者我想還原, 應該要點做?

>> 重要 share folder 開啟歷史版本功能. 版本數唔需要太多, 另一方面使用 snapshot 快照.

TOP

謝謝師兄回覆,

>>有少少唔明歷史版本 同SNAPSHOT 快照分別, 不過我兩個都有開, 歷史版本要點恢復?
feli 發表於 2021-1-4 14:50


如果用開 synology drive 歷史版本, 佢嘅意思係每一次 save file 都有一個版本. 喺 synology drive 可以搵返舊版本資料.

snapshot 就唔係咁, 佢淨係 keep snapshot 當時嘅版本.

TOP

師兄意思係就算NAS 係新位置複製左多一份出黎都只會映射返去一個源頭, 唔會用左雙重既容量嗎? ...
feli 發表於 2021-1-4 16:17


如果你行 btrfs 同 DSM 控制台 enable file fast clone function.

TOP