多謝哂樓上咁多Ching指點.
已即時做一次offline backup同埋買過隻新HDD,
不過而家我有第二個問題.
我最近買 ...
chanuman 發表於 2021-1-9 22:55

如果你兩部nas都係正常運作嘅話用呢一個抄file係最好嘅, 我都係用呢舊嘢呢到去備份nas嘅data.

https://www.synology.com/zh-tw/k ... rv_sharedfoldersync

抄咗過去之後只需要改返個folder permission就得啦

我之前部ds213死咗硬碟之後, 都係用呢個方法抄去隻ds920. 由兩隻轉三隻碟, 都係轉Btrfs.

多謝哂樓上咁多Ching指點.
已即時做一次offline backup同埋買過隻新HDD,
不過而家我有第二個問題.
我最近買 ...
chanuman 發表於 2021-1-9 22:55

213就唔好啦, 而且新機行BTRFS
我建議你唔熟就backup restore

但我懶, 我會咁 (因為最快)
1. Backup
2. 單碟slot 1起左720+先
3. 未死果隻舊data碟插slot 2 (唔好reboot)
4. 之後在DSM內copy 舊data碟的野去slot 1 (唔好reboot)
5. 抆slot 2
6. 插另一新碟入slot 2
7. 由basic upgrade 去Raid-1 / SHR-1

如果你兩部nas都係正常運作嘅話用呢一個抄file係最好嘅, 我都係用呢舊嘢呢到去備份nas嘅data.

...
kelkmk 發表於 2021-1-9 23:04

rsync慢, 但係如果時間唔係問題係最無痛....而且仲可以一路用住隻NAS來sync

rsync慢, 但係如果時間唔係問題係最無痛....而且仲可以一路用住隻NAS來sync
wunit 發表於 2021-1-9 23:28

佢有隻720, 我相信純粹都係抄data, 等佢自己慢慢做啦.

213就唔好啦, 而且新機行BTRFS
我建議你唔熟就backup restore

但我懶, 我會咁 (因為最快)
1. Backup
2.  ...
wunit 發表於 2021-1-9 23:23

點解Ching不斷強調唔好reboot呢? 係有咩玄機?
你指的我唔熟就backup store >> 係指用Hyber Backup去做定逐個copy & paste? 好痛苦喎
另外仲有一個concern,就係成個213最重要既野就係photo station / Note station D資料?
呢兩個pack有冇辦法獨立backup restore去部720到?

點解Ching不斷強調唔好reboot呢? 係有咩玄機?
你指的我唔熟就backup store >> 係指用Hyber Backup去做定 ...
chanuman 發表於 2021-1-10 00:00

唔熟就用hyper-backup backup+restore >> 因為錯極都唔會點影響你舊data

唔好reboot因為去到step 3你兩隻碟有唔同OS存在, 而且有一個係唔arm的version
正常佢會問你係唔係用新version overwrite (say: fix system partition)

如果你reboot就會出現D麻煩.....

你提到photo station / Note station, 請你直接用Hyper backup......同埋都係唔好拎隻data碟出來

或者hyper backup +樓上師兄題到的rsync

唔熟就用hyper-backup backup+restore >> 因為錯極都唔會點影響你舊data

唔好reboot因為去到step 3你兩 ...
wunit 發表於 2021-1-10 00:07

咁我清楚了. 我都係保險D 用hyperbackup算起碼有官網教學step by step
另外, rsync其實係咩黎? 係咪傳統個種同步檔案功能?

點解個Hyber Backup可以run咁慢? 800G file backup左成晚都未run完?