一粒bad sector都已經要換啦
而且仲有reconnect/re-identify, 姐係隨時IC board都已經死ing

overall來講, 你哩D唔係叫彌留, 係已經死左

咁有冇必要即刻熄左個NAS唔好再用. 等去買新碟?
chanuman 發表於 2021-1-8 23:54

應該係經隻NAS盡可能backup晒D野去其他地方先(如果仲抄到的話)
你如果NAS內另一隻HDD係同期, 唔好諗住抄去另一隻......隨時寫入時都係爆bad sector

如果係Raid-1, 都係抄左去external HDD先......隨時Read到先爆bad sector
唔好以為一定rebuild到

千祈唔好熄機/reboot, 今次開機佢仲係判定係unhealthy, 下次可能判定當你dead(failed), 到時要搞仲煩

所有backup動作記得只可COPY, 唔好用MOVE, 因為move = 對隻壞碟有寫入, 你對隻壞碟越讀/寫得多佢就越步向完全死亡

我都有一至兩粒b仔,但隻nas無話hard disk failure照用住先。
monica.chiu 發表於 2021-1-8 23:57

零粒死點 = 佢係零粒  (因為只係未有機會Read/Write到死點位置, 所以要定期做full disk scan)

一粒死點 = 真係已經搵到有死點 = 一定有問題發生緊 (見到就一粒, 未見到的可能一堆, 早走早著, 有保就去代理換碟, 直接話有bad sector就得, 冇得換的話隻壞碟一係掉左佢, 一係用來放D即時死亡都唔會對你有影響的野)

一堆死點 = 唔好再用啦, 有時D死點踩中partition table或者MFT, 會搞到個OS都傻下傻下甚至BSOD

多謝哂樓上咁多Ching指點.
已即時做一次offline backup同埋買過隻新HDD,
不過而家我有第二個問題.
我最近買 ...
chanuman 發表於 2021-1-9 22:55

213就唔好啦, 而且新機行BTRFS
我建議你唔熟就backup restore

但我懶, 我會咁 (因為最快)
1. Backup
2. 單碟slot 1起左720+先
3. 未死果隻舊data碟插slot 2 (唔好reboot)
4. 之後在DSM內copy 舊data碟的野去slot 1 (唔好reboot)
5. 抆slot 2
6. 插另一新碟入slot 2
7. 由basic upgrade 去Raid-1 / SHR-1

如果你兩部nas都係正常運作嘅話用呢一個抄file係最好嘅, 我都係用呢舊嘢呢到去備份nas嘅data.

...
kelkmk 發表於 2021-1-9 23:04

rsync慢, 但係如果時間唔係問題係最無痛....而且仲可以一路用住隻NAS來sync

點解Ching不斷強調唔好reboot呢? 係有咩玄機?
你指的我唔熟就backup store >> 係指用Hyber Backup去做定 ...
chanuman 發表於 2021-1-10 00:00

唔熟就用hyper-backup backup+restore >> 因為錯極都唔會點影響你舊data

唔好reboot因為去到step 3你兩隻碟有唔同OS存在, 而且有一個係唔arm的version
正常佢會問你係唔係用新version overwrite (say: fix system partition)

如果你reboot就會出現D麻煩.....

你提到photo station / Note station, 請你直接用Hyper backup......同埋都係唔好拎隻data碟出來

或者hyper backup +樓上師兄題到的rsync