[教學] 我想係家經 WIFI在 iPAD 睇到 external USB hard disk 內的電影檔案 (不長開電腦)

剛試 iPAD 裝了 nPlayer, 可以十分暢順地睇到我放在 external USB hard disk 內的 4K 電影檔案. 好滿意.

即時想進一步: 希望不用長開機駁住 external USB hard disk 的 Windows 10 PC, 都可以做得到呢個file sharing.

咁即係, 要開始睇 NAS 吧.

我想要做到的事:

1. 經 WIFI在 iPAD 睇到 external USB hard disk 內的電影檔案 (通常 4K / ISO / bluray, 大約20GB一個的電影檔案)
2. 可以我手機駁住家中的WIFI時, 會自動把照片/影片, backup 去 hard disk (即類似google photos咁, 但係用自己harddisk)
3. 可以把bit torrent 的任務交去俾 NAS 做, 直接下載去NAS駁住的harddisk.

我完全未用過NAS, 請問有邊幾款入門型號好?

謝.

回復 1 #askl

Hkepc標準答案,ds220+, 420+,720+,920+, 想平就ds220啦,
巳經2021年了,1部nas既重要性,比好多家用產品重要了,
而家pc可以好細部,手提電腦,pad, 手機,一家人都可以儲存相片去nas, 集中去管理相當方便,所有電子產品都唔使買最大容量,慳到既錢都夠買部唔錯既nas。

Android 紅米note8pro

回復 askl

Hkepc標準答案,ds220+, 420+,720+,920+, 想平就ds220啦,
巳經2021年了,1部nas既重要性,比好 ...
jackwong717 發表於 2021-1-10 11:30

謝回覆. 其實我角度睇, NAS = 細型單一(或單幾)用途的電腦. 我知好多高手買細電腦自己裝軟/硬件成為NAS但我當然無技術無知識咁做.

掉轉諗, 其實, 我長開屋企部windows 10電腦不諗用NAS的話, 計埋 用電, 額外買NAS錢, 放NAS的空間, 等等的話,  "長開屋企部windows 10電腦" 定 "買NAS放係到用" 有著數呢?

謝回覆. 其實我角度睇, NAS = 細型單一(或單幾)用途的電腦. 我知好多高手買細電腦自己裝軟/硬件成為NAS但 ...
askl 發表於 2021-1-10 11:45

以你黎講NAS著數
NAS就係軟件簡單, 俾D唔太熟server野既人用
最基本, port forwarding(uPnP) / ddns等佢已經內置左, 唔使煩點set router

謝回覆. 其實我角度睇, NAS = 細型單一(或單幾)用途的電腦. 我知好多高手買細電腦自己裝軟/硬件成為NAS但 ...
askl 發表於 2021-1-10 11:45

WIN10當然可以做到...但SETUP上比較難D,
主要同其他設備如手機......備份相片/資料,
NAS下載個APP就做到

但以 nas cpu 的效能來講,用 lan stream 4K movie file to my iPad, 夠唔夠力呢?

但以 nas cpu 的效能來講,用 lan stream 4K movie file to my iPad, 夠唔夠力呢?
askl 發表於 2021-1-10 16:22

解碼係IPAD...NAS只係傳送資料,
如果用NAS D APP做轉碼先會食NAS CPU

解碼係IPAD...NAS只係傳送資料,
如果用NAS D APP做轉碼先會食NAS CPU
jackwong717 發表於 2021-1-10 17:08

即係如果好似我咁, 用ipad nplayer去播片, NAS就"只係" 把資料 傳送, 不會用多NAS的CPU運算能力.

但如果有NAS自己的播片app (係咪叫video station?), 就會用到NAS CPU 的運算能力去轉碼 (transcode?), 之後把影片傳送去IPAD, 咁就要求比較高運算效能CPU的NAS了?

再簡單D..買隻可以插USB 既ROUTER
長插一隻USB/ 外置盒 放FILE

買牙石 ROUTER,或樓主已有 ROUTER 再買多個 USB 底座插硬碟,入 ROUTER ADMIN開 USB 分享 SMB