[操作疑難] 用 synology app 自動備份,如何只 upload 手機相片?

不論 moment 定 ds file,最多都只可選 folder "DCIM",不得直接只選手機相機相片(即 folder "Camera")
(我相片save 在外置 sd card,唔知有無關係)
但若選"DCIM",會 auto upload 大量唔關事既相去 nas,如 print screen 既圖、手機內既其他相片......搞到nas勁亂

請問,moment 或 ds file,可否只 upload 手機拍攝的相片呢?
(或其實佢分folder:Camera、print screen、facebook 咁都好呀)
(btw,moment 分日子開 folder,呢一個都想問問可否改呢?睇相時超級煩)

謝謝大家指教

不論 moment 定 ds file,最多都只可選 folder "DCIM",不得直接只選手機相機相片(即 folder "Camera")
...
dearkaki 發表於 2021-1-12 16:58

DS FILE唔係有自訂咩

DS FILE唔係有自訂咩
jackwong717 發表於 2021-1-12 17:59

無得選DCIM下一層的資料夾....(可能我未找到)
(用手機影的相在下一層內(DCIM/Camera), 而DCIM內有不同的資料夾(如screenshots), 可能未必想backup這些,但又backup左, 會做成混亂)
7 天前 19:11

(用手機影的相在下一層內(DCIM/Camera), 而DCIM內有不同的 ...
vip4123 發表於 2021-1-12 19:24

正是,但奇怪,"print screen" 又唔 under "DCIM",但都自動sync,所以唔明白佢原理

(用手機影的相在下一層內(DCIM/Camera), 而DCIM內有不同的 ...
vip4123 發表於 2021-1-12 19:24

可能加咗卡之後只能夠去到camera,其實有NAS就唔使再用卡啦

可能加咗卡之後只能夠去到camera,其實有NAS就唔使再用卡啦
jackwong717 發表於 2021-1-12 20:14

唔係啦,佢自動backup,取代我用google photo 既backup 呀,好有用

我是用Synology Photo做backup的,Ching可以試下。