請問有無人知道香港邊到有得賣SYNOLOGY SATA插槽?

朋友個DS218+成日無故DETECT唔到個HDD....成功裝到熄機再開又有機會DETECT唔到.....

因為剛剛過左2年保養, 漢4報左個"靚價"(差不多等於買部新DS220......)所以我拆開左黎睇, 我估好大可能係佢個SATA插槽有事.....

只係台灣蝦皮見到.....

https://shopee.tw/Synology-%E5%8 ... 36058461.2753090797

如果平既我都有興趣買返黎換一換, 如果CHING有壞既機DS212打後到DS218都得, 都歡迎PM, 謝謝

拆出來用酒精洗洗金手指先啦

再唔得至台灣買,我見buy and ship有台灣貨倉轉運。

朋友個DS218+成日無故DETECT唔到個HDD....成功裝到熄機再開又有機會DETECT唔到.....

因為剛剛過左2年保養, ...
upatchow 發表於 2021-1-23 22:16

你試下send email 去台灣synology 睇睇能否幫到你。
我2年前試過, 可以send 番去香港代理俾錢,但要等1.5個月

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

c兄,我情形一樣 DETECT唔到2個HDD

算啦,俾個借口自己買新嘢啦。

拆出來用酒精洗洗金手指先啦
再唔得至台灣買,我見buy and ship有台灣貨倉轉運。 ...
666 發表於 2021-1-24 03:38 AM

呢塊板其實都冇乜零件可壞?

呢塊板其實都冇乜零件可壞?
TH30 發表於 2021-1-24 22:22

所以得金手指可以壞-接觸不良,有機會擦完無事。
時得時唔得多數係呢樣。

如果要喺蝦皮買,可以搵代購,大約+8% charge,順豐運費約30蚊

via HKEPC Reader for Android

多謝各位幫忙

同左個FRIEND講左, 我又無另一件相同SATA槽做AB TEST, 要台灣買連運費400幾, 仲要唔係一定得, 所以佢決定放棄

家中又多件垃圾

多謝各位幫忙

同左個FRIEND講左, 我又無另一件相同SATA槽做AB TEST, 要台灣買連運費400幾, 仲要唔係一定得 ...
upatchow 發表於 2021-1-25 16:17

放去2手.....可能有人接..
攞番XXX補貼DS220