[操作疑難] Synology nas 用nordvpn後Synology vpn遠端存取失敗

本身用緊Synology VPN Service 起咗個VPN可以喺外面連接vpn入nas 最近想喺nas裝nordVPN遇到啲問題

目標:
外網 > Synology VPN(存取nas資料) > NordVPN > Internet

*Port forwarding會畀nord VPN disable
預設閘道器:nordVPN IP
啟動多重閘道器:可以同時連接兩個vpn但存取唔到nas
關閉多重閘道器:連唔上synology vpn

想所有經過Synology VPN嘅裝置可以存取nas後經nordVPN走 希望大家可以畀啲建議!感謝

本身用緊Synology VPN Service 起咗個VPN可以喺外面連接vpn入nas 最近想喺nas裝nordVPN遇到啲問題

目標:
...
Matthew_Ma 發表於 2021-3-18 16:41

你係點係NAS SET  nordvpn?
如果先係ROUTER SET客端連 nordvpn,
咁手機等一連NAS VPN...正常都會經nordvpn出,
PS...我估下咋

你呢D情況, 需要有部真正Router (商用果種, 唔係家用果D)
因為要自改routing table先做到, 你係同時有兩個gateway (ISP Gateway + VPN Provider), 要控制唔同traffic經唔同路線走
想Synology一部做哂唔使諗 (除非你搞得掂linux command set routing table)

回復 3 #KinChungE

我都係估下咋,
用nas vm或docker 裝openwrt set做傍路由,客端連nordvpn,nas set閘道經openwrt出,咁正常連上nas vpn都會經openwrt,
你覺得可行嗎?

Android 紅米note8pro

目標:
...
Matthew_Ma 發表於 2021-3-18 16:41

唔明點解你要係 nas連 vpn

一般只係開 vpn server

如果係安全問題

你唔開 port forward 就得

連返屋企既 vpn就入到

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回復 5 #kofz

佢咁做就係手機或pc一連nas vpn就可以用到nordvpn,唔使每部都set nordvpn,同唔使計落數量限制,(我估)

回復 kofz

佢咁做就係手機或pc一連nas vpn就可以用到nordvpn,唔使每部都set nordvpn,同唔使計落數量限制, ...
jackwong717 發表於 2021-3-19 18:15

如果係為咗咁

不如 join Surfshark

無限個Simultaneous connections

簡單解決

又或以好似你4樓講

問題係你要 set得掂

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回復 KinChungE

我都係估下咋,
用nas vm或docker 裝openwrt set做傍路由,客端連nordvpn,nas set閘道經op ...
jackwong717 發表於 2021-3-19 14:40

其實你應該唔好用Synology個VPN Server
另外起個openwrt / pfsense / firewall做vpn server + set routing, 分開連去唔同IP range經唔同gateway

回復 8 #KinChungE

https://youtu.be/GvkD7vCeKAA
呢度有教,不過我用唔著,無心情去試。

回覆 2# jackwong717

我喺網路>網路介面>新增vpn設定檔set
都有諗過喺router做vpn不過netgear唔支援????