[操作疑難] 自建 nas + web server 求指點

有部電腦想自建 nas
放下文件
又想 build 2 個 web server (玩Wordpress)

我有諗過用vm開,分開3 part咁
亦睇緊freeNAS 可唔可行

求指點

俾少少錢用UNRAID唔錯...
用左好多年都冇咩大問題出現

有部電腦想自建 nas
放下文件
又想 build 2 個 web server (玩Wordpress)

...
Tungcat 發表於 2021-3-28 23:10

以前都有呢種諗法
心態好似砌積木咁
做完都有成功感

一來天氣熱就唔搞喇,熱上加熱
二來無咁多嘢寫,又要申請甚麼甚麼 .net .org,  router 又要port forward 等等
三來驚成日著機,一唔睇著漏電斷電着火

所以做完都放棄左

如果將來再搞 會用 raspberry pi
用少啲電 ,冇咁熱
可以長開

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

以前都有呢種諗法
心態好似砌積木咁
做完都有成功感

一來天氣熱就唔搞喇,熱上加熱
二來無咁多嘢寫,又 ...
mkid 發表於 2021-3-29 07:00

raspberry pi本身推唔郁3.5" HDD, 要推又要另外加火牛/usb docking
平價usb docking跟機火牛仲唔安全過大牌子電腦火牛

普通舊桌面電腦7x24好嘥電又發熱 上雲或買部平價NAS算吧

普通舊桌面電腦7x24好嘥電又發熱 上雲或買部平價NAS算吧
alan4k 發表於 2021-3-29 09:51

我部不能說40W..2個3.5,1個SSD
如果用舊PC做NAS係0成本...或比2,300改做,
都有數既,
比1般NAS多20W左右,
20*24*365=約$248一年
買部平既都夠我交5年電費

有部電腦想自建 nas
放下文件

...
Tungcat 發表於 2021-3-28 23:10

用不能說的B群暉,簡單易用

回復 7 #uf2004

請改不能說

Android 紅米note8pro

raspberry pi本身推唔郁3.5" HDD, 要推又要另外加火牛/usb docking
平價usb docking跟機火牛仲唔安全過大 ...
KinChungE 發表於 2021-3-29 09:07

我 pi 4 用 USB 2.5吋  4TB  一隻 (wd 五顏六色 果 啲) OK 喎

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

我 pi 4 用 USB 2.5吋  4TB  一隻 (wd 五顏六色 果 啲) OK 喎

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
mkid 發表於 2021-3-29 13:04

可以分享圖出來嗎?
有隻 pi 想搞多個 backup

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)