組NAS 用 SSD 求推薦

諗住搵6隻用泥組NAS
會用SATA
研究左一陣
暫時有以下選擇

如果係香港買:
860 EVO 4TB

如果Amazon:
Ionwolf 125 4TB
Outel D3-S4510 4TB

大家有冇更好推薦?
定係其實唔怕 QLC (因為根本寫唔到咁快) 直上8TB ?

謝謝

師兄有錢全部買SSD無問題,不過SSD絕對有機會死而無得救,所以我不會考慮RAID 10 - 我會假設最壞情況是死兩隻SSD。

USB backup雖然是可能方案,但你如果你要絕對安全還是建議backup去另一個地方。我試過NAS抄external HDD data讀唔到,結果我要花很多時間慢慢救翻backup碟的數據。

我自己就行兩隻NAS,storage用不同牌子。三星應該係最佳選擇之一(不過好像另一位師兄講不要買QLC)。如果你行兩隻NAS,另一隻可以買普通牌子如micron或是WD。

行raid 10 ?

因為我會放好多圖片
我怕行機械碟到時一 search
要食個tea 返來先見到結果 ...
crackong 發表於 2021-3-31 15:43

多圖一定係用SSD 啦

嗯 Amazon 做緊 860 EVO 4TB 特價
入定先

回覆  crackong

我行SHR 呀, 然後有插SSD CACHE, 感覺不太慢
marcochl 發表於 2021-3-31 16:53

SSD cache 我見佢要分開read 同write cache 插兩隻先得.
又要真係成日用既data 先會cache.

我見係咁倒不如一開始就直插 SSD
反正6個bay

要玩可以整兩隻8TB SSD RAID0 做一個volume
然後4個Bay 入機械碟做RAID5  , 平時就 SSD 定時back 去機械碟
後面再拖一隻裸族, 每日做一次backup

回覆 28# crackong

我行SHR 呀, 然後有插SSD CACHE, 感覺不太慢

s記本身有做index
不過要dsm7先可以比windows食,而dsm6要入setup page先快
madebyp90 發表於 2021-3-31 16:06

我係公司都有試過 S記 NAS 開一個有好多pdf  的folder 要等幾十秒 (當然係機械碟)

就係唔想自己屋企都要咁

行raid 10 ?

因為我會放好多圖片
要食個tea 返來先見到結果 ...
crackong 發表於 2021-3-31 15:43

s記本身有做index
不過要dsm7先可以比windows食,而dsm6要入setup page先快

回覆  crackong

6 隻5.4K HE 碟最好
淨低既$ 買多1-2 隻除時ready for hotswap 好過
marcochl 發表於 2021-3-31 12:57

行raid 10 ?

因為我會放好多圖片
要食個tea 返來先見到結果

回覆 9# crackong

6 隻5.4K HE 碟最好
淨低既$ 買多1-2 隻除時ready for hotswap 好過